Milliárdokkal többet fizethetett a valós árnál az MVM egy informatikai rendszerért

2018. szeptember 10., 11:06

Szerző:

Valós értékénél milliárdokkal többet fizethetett ki az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek egy szükségtelennek tűnő termelésfelügyeleti rendszerért – írja a Népszava.

A portálnak az ügyet közelről ismerő források azt állítják, hogy szinte hajítófát se ér az MVM Magyar Villamos Művek által saját leányvállalatától, a svájci bejegyzésű MVM International AG-tól tavaly közel ötmilliárd forintért megvásárolt központi termelésmegjelenítő és felügyeleti (ktm) rendszer.

Egyikük a csomag hardver- és szoftverelemeinek összértékét legfeljebb százmillió forintra teszi. Elmondása szerint az egységes márkajelzés nélküli rendszer monitorokból, számítógépekből és internetes adattovábbító programokból áll. Meglátása szerint ilyen eszközre az MVM-nek nincs szüksége, mert az egy diszpécserközponthoz hasonlít, ahol a kijelzőkön nyomon követhetőek az MVM erőműveinek pillanatnyi termelési mutatói. Az MVM azonban nem avatkozhat be ily módon egységei termelésébe.

A Népszava forrásai egyöntetűen több milliárd forintos közpénzlenyúlásra gyanakszanak.

A svájci fiókcég, az MVM International AG igazgatóságában helyet kapott Mihalovics Péter, Seszták Miklós egykori nemzeti fejlesztési miniszter volt kabinetfőnöke is. A lap szerint a cég maga is haszon nélkül, körülbelül ötmilliárd forintért vásárolta a rendszert, ami egy másik társaságtól szerezte be azt. És így tovább, addig, amíg a hatalmas summa vagy több kamuvállalat között elporlasztva, vagy egy sokadik, a monitorokat, laptopokat és szoftvereket nagyon olcsón megvásárló, majd azokat több ezer százalékos haszonnal eladó társaságnál, egy helyen jelentkezik, ezután pedig a milliárdok már „tisztára mosva”, haszonként szabályosan felvehetőek.

Az MVM nem reagált a Népszava érdeklődésére az üggyel kapcsolatban.

 

 

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.