Ennyi volt? Állami segítség nélkül végleg bezárhat az ukrán menekültszállás

A Migration Aid ukrajnai menekülteknek kialakított, Madridi úti szállása veszélyben forog, közölték a szervezet munkatársai kedden.

2023. május 10., 16:38

Szerző:

Állami segítség híján bezárhat az ukrajnai háború menekültjei számára kialakított Madrdid úti átmeneti szállás hamarosan, figyelmeztettek a Migration Aid munkatársai kedden. A menekültsegítő civil szervezet átmeneti szállását még 2022 február-március folyamán, kizárólag a magyar állampolgárok adományaiból hozták létre, és tartják fenn, ám ezt már nem sokáig bírják így.

A szervezet több céges és alapítványi támogatást is befogadott már, ám világos, a kezdeti források kimerülésével hosszú távú fenntartás csak akkor sikerülne, ha az állam is aktívan beszállna a menekültellátásba.

„Hónapok óta egyre nehezebb és nehezebb lett előteremteni a következő hónapi működéshez szükséges összeget, és végül tavaszra vált nyilvánvalóvá, hogy nem tudunk olyan forrást találni, ami tervezhető módon tudná biztosítani a mi költségeinket.” - mondta el Végh Andrea, a szálló vezetőségi tagja az ATV-nek.

Mint ahogy arról a 168.hu tavalyi riportja is beszámolt, a Madridi úton „közel háromszáz fő fogadására alkalmas, munkásszállóból átalakított, 64 szobás komplexumot teljes mértékben adományokból bérelték ki – egyelőre egy hónapra, de ez meghosszabbítható –, ahogy az ételeket és egyéb adományokat is civilek hozzák, önkéntes tolmácsok segítik a menekültekkel való kommunikációt, elszállásolását, tovább utazását.”

Magyarország a háború kezdete óta 35 ezer menekültstátuszt adott ki, túlnyomó többségben ukrán állampolgároknak. A rekorder, Németország ennél lényegesen több, 1 millió fölötti menekültet fogad az Eurostat adatai szerint.

(Kiemelt kép: Ukrán menekültek a Migration Aid segélyszervezet által nyitott menekültszállón, Budapesten, 2022. március 18-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)