VIDEÓ! Szörnyű állapotok a Keletiben: sürgős intézkedést vár a kormánytól a Migration Aid alapítója

Az önkéntes tolmács Pintér Sándornak írt levelet.

2022. március 10., 06:19

Szerző:

A Facebookon fakadt ki és jelentette be, hogy levelet küldött az illetékes miniszternek Ujhelyi Sándor. Az önkéntes tolmácsként a Keletiben dolgozó, egyébként a Migration Aid alapítója azt írja: súlyos problémák vannak a Keleti Pályaudvaron.

Mint írja, a felújítás miatt az egész pályaudvaron egy WC van, amit csak 200,- Ft megfizetésével tudnak igénybe venni a menekültek és az önkéntesek is. Később kiderült ugyan, hogy ez az intézkedés átmeneti volt, most már nem kell fizetniük, de a menekülteknek igen, 200 forintot perkálnak le minden pisilésért és/vagy kézmosásért.

Ujhelyi azt mondja, a felállított TOY-TOY vécékben nincs kézmosási lehetőség, ami járvány időszakban kiemelt kockázat. Ezenkívül a menekültek részére nincs semmilyen mosdási lehetőség, és nagy szükség lenne egy zuhanyzós konténerre is.

Ugyanakkor nincs pelenkázó, szoptató helyiség, nincs semmilyen orvosi ellátás, az egész állomáson van egy darab elsősegély doboz, a forgalmi ügyeleten. Pedig szükség volt többször is inzulinra, epilepszia gyógyszerre, magas vérnyomás elleni gyógyszerre, rendszeres a hányás, hasmenés, autista gyereknek nyugtató, stb.
„Este százak maradnak az állomáson, akiknek reggel megy a vonatuk tovább. A Katasztrófavédelem elvinné őket 80-100 km-re, de nem tudnak visszajönni a reggel 6-7 órás vonatokhoz, mert a visszaszállítás nincs megoldva. Jelenleg buszokban alszanak, ülve, de a legfőbb probléma a sok csecsemő, kisgyerek. Szükség lenne Budapesten 100-150 „egyéjszakás” szállodai szobára” – írja Ujhelyi Sándor.

Több telefontársaság felajánlott ingyen SIM kártyát, de senki nem vitte ki a pályaudvarra, és képtelenség egyenként megszervezni, hogy eljussanak egy bevásárló központba, erre egyszerűen se tolmács, se kísérő.

Az önkéntes azt mondja, a legfőbb probléma, hogy nagyon sok menekültnél csak ukrán valuta, a hrivnya van, amit a nemzeti bank most nem vált be így a pénzváltók nem fogadják el. Ebből következően nem tudnak fizetni a WC-ért, így még kezet sem tudnak mosni.

Azt mondja, a menekültek 80 százaléka tovább szeretne utazni, de hiába nem kell fizetni a vonatjegyért, helyjegyet még kell váltaniuk. Egy távolabbi desztináció esetén, egy 5 fős családnak ez akár 45 Euró is lehet. De a menekülőknek csak hrivnyájuk van, amit a MÁV nem tud elfogadni. Naponta több tízezer forintot dobnak össze az önkéntesek, de ezt nem lehet hosszútávon elvárni tőlük.Megoldást az jelenthetnek, ha a MÁV törölné ezt a pénzt, vagy az MNB az állomáson lévő pénzváltó cégtől vagy a MÁV-tól átvenné a hrivnyát.

Jegy sincs mindenhova. Lengyelország felé, ahová az emberek kb. 40 százaléka megy, március 8-án, már csak március 12.-ére volt jegy. Mentesítő vonatra is szükség lenne, mert nem tudnak hová menni az emberek napokig.

Az ő tapasztalataik szerint a menekültek 98 százaléka nem marad Magyarországon. Ezért azt mondja, nagyon fontos lenne, hogy arról a néhány óráról, esetleg napról, amit Magyarországon eltöltenek, kellemes emlékeik maradjanak.

Harmadik nap a Keleti Pályaudvaron, többszáz ember áll a sorban a kasszához este fél 7-kor. Tele van az állomás, és ezeknek az embereknek a döntő többsége itt marad Budapesten, és nincs hol aludjanak. Pár tucat autóbusz lesz mindössze, ahova éjszakára beülhetnek melegedni, és itt várják, hogy mi lesz velük holnap.

A kérést továbbítottuk Pintér Sándor belügyminiszternek. Amint választ kapunk rá, közzétesszük.

(Kiemelt kép: Forrás: Ujhelyi Sándor, a Migration Aid alapítója)