Kiutasították a Migration Aid alapítóját a BOK tranzitzónából

Ujhelyi Sándorral azt közölték, hogy már nem kívánatos személy a menekültek fogadására kijelölt sportcsarnokban.

2022. március 24., 17:20

Szerző:

Azt közölték a Migration Aid szervezetet alapító Ujhelyi Sándorral, hogy nemkívánatos személy a BOK Sportcsarnokban – mesélte a 168-nak Ujhelyi, aki többek között önkéntes tolmácsként és koordinátorként segített be a menekültek számára kialakított épületben.

Ujhelyi több szervezéssel kapcsolatos problémával is szembetalálta magát az elmúlt hetekben, ezekre igyekezett felhívni a figyelmet és segítséget is kért rendszeresen. „Március hetedikén mentek ki először a Keleti Pályaudvarra. Miután megtapasztaltam az ottani hiányosságokat, március nyolcadikán levelet írtam Pintér Sándor belügyminiszternek. Kértem, hogy járjon közbe, mert tarthatatlan állapotok vannak. Ez eredményre vezetett, pár nap múlva lett orvosi szobánk, megjöttek a WC-konténerek is, lassan kezdett megfelelően kiépülni a helyszín, csakhogy most átvittek minket a BOK csarnokba” – mesélte.

Ujhelyi és az önkéntes tolmácsok is folytatták a munkát a BOK Sportcsarnokban, viszont az új hely új szervezési problémákkal járt. „Már első nap jeleztem, hogy nincs pénzváltó a helyiségben. A menekülteknél gyakran dollár van, és így bár hiába van pénzük, nem tudják megvenni, amit akarnak. Kitalálták azt is, hogy a csarnokba csak busszal mehet be és távozhat menekült, gyalog nem. Ezek nagy gondok, és rendszeresen jeleztem is őket. A felvetésekre viszont gyakran olyan válaszokat kaptunk, hogy majd az idő eldönti, életszerű-e a probléma, illetve hogy ez a koncepció, ehhez kell tartanunk magunkat. Csak íróasztalnál ülve nem lehet döntést hozni, mikor az élet határozza meg a problémákat. Megesett, hogy a gyalog érkezett menekülteket nem engedték be a csarnokhoz, vissza kellett gyalogolniuk a Keletihez, és utána busszal újra odautazni” – mondta Ujhelyi, aki számos más problémával fordult a Budapest Főváros Védelmi Bizottsághoz.

„Pár napja úgy felhúztam magam egy embertelen eseménnyel kapcsolatban, hogy megfogadtam, többet nem teszem be a lábam a helyszínre. A rendőrök kiabáltak a csarnokba érkező menekültekkel és egy tolmáccsal is, akik segítséget akartak kérni egy menekült beteg gyerekhez. Minden nap írok helyzetjelentést a történtekről, illetve megszólaltam a 168 egy cikkéhez is a BOK Sportcsarnokkal kapcsolatban, ezt is leírtam” – mondta a tolmács.

Ujhelyinek a BOK Sportcsarnokban volt egy információs pultja a munkájához, most azt mesélte, hogy csütörtök reggel már rendőrök álltak a számára elkülönített résznél. „Azt mondták, hogy nincs gond, el is mentem onnan, mert jött egy család, akiknek segítségre volt szükségük. Mikor visszatértem, az ügyeletes  rendőrparancsnok rám förmedt, hogy mit keresek itt. Próbáltam elmagyarázni, hogy ez az én asztalom, erre közölte, hogy oda már más feliratot raktak, ez mostantól rendőrségi terület, és azt mondta, azonnal el kell hagynom a részt. Közben egy ezredes, aki mindig nagyon segítőkész volt, lejött az eligazításról és hebegett-habogott. Egyenesen rákérdeztem, hogy nemkívánatos személy lettem a csarnokban, mire azt felelte, ha van ilyen kategória, igen” – mesélte.

Ujhelyi szerint a helyzetjelentések és az őszintesége miatt nem látják szívesen a BOK Sportcsarnokban. A kérdésre, hogy utaltak-e erre a helyszínen azt mondta: „Kedden jelezték, hogy miért írok, állítok valótlanságokat. Nem állítottam ilyesmiket, sőt. A 168-on megjelent cikk is tartalmazza, hogy az észrevételeimre mindig választ kapok és a lehető leghamarabb intézkednek, ez pont ellenkezője annak mint amivel vádolnak. Néhány hét alatt sikerült odaáig eljutni, hogy egy katonaezredes azt mondta nekem, Ujhelyi úr, ha bármi kérése van papírra is írja le, nehogy elfelejtsük. Ilyen segítőkész emberek is voltak szolgálatban, én ezt is mindig elmondtam. De problémák is léteznek, ezekről is fontos beszélni, máshogy nincs megoldás” – jelentette ki Ujhelyi, aki azt mondta, hogy a jövőben nem megy a BOK Sportcsarnokba, inkább máshogy és más helyszínről segíti a Magyarországra érkező menekülteket.

Frissítés: A Migration Aid közleményt adott ki, melyben arról írnak Ujhelyi már semmilyen formában nem vesz részt a szervezet munkájában. „Ujhelyi Sándor 2015-ben sok más lelkes önkéntessel együtt tevékenyen részt vett a Migration Aid létrehozásában, első hónapjainak tevékenységeiben. Azonban 2015 végén kivált a Migration Aid akkori csoportjából, és politikai pályára lépett. Azóta nem vett részt a Migration Aid munkájában, és soha semmilyen tisztséget sem töltött be a Migration Aid nevét viselő jogi személyiséggel rendelkező szervezeteiben. A jelenlegi ukrán menekültválságban sem képviseli a Migration Aid-et, nem jelentkezett hozzánk önkéntesnek, magánszemélyként koordinálta a BOK csarnokban a tolmácsok tevékenységét” – írták. 

(Kiemewlt képünk: Ujhelyi Sándor a BOK csarnokban kialakított tranzitközpontban, 2022. március 22-én. Fotó: Karancsi Rudolf)