Jégeső: tizenhat vármegyére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2023. május 30., 08:23

Szerző:

Kedden változatos időjárás várható, főként a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közén lesznek a legkedvezőbbek a feltételek zivatarok kialakulásához, de néhány cella másutt is előfordulhat. A cellák környezetében elsősorban felhőszakadás lehet, de átmenetileg viharos szél és kisebb méretű jégeső is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenhat vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső fordulhat elő Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprém és Zala vármegyében.

Országos előrejelzés kedd estig

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható. Elszórtan valószínű zápor, zivatar - nagyobb számban a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közén. Az északi, északkeleti szél élénk, elsősorban záporok, zivatarok környezetében átmenetileg erős lehet. A csúcshőmérséklet 23 és 29 fok között várható. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

(Fotó: MTI/Ujvári Sándor)