Megmagyarázták, miért adhatja Mészáros Lőrinc drágábban a gázt

Kivétel született Mészáros Lőrinc, a gyevi bíró részére, de minderre a kormányzat szerint van logikus magyarázat.

2022. augusztus 19., 08:14

Szerző:

Többet kell fizetnie a gázszolgáltatásért a Mészáros Lőrinc Orbán-közeli oligarcha tulajdonában lévő energiacég, az Opus Tigáz ügyfeleinek. Az RTL.hu cikke szerint ez könnyen megváltozhatna, hiszen a gáz árát a kormány központilag határozza meg. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke ezért írásbeli kérdéssel is fordult a kormányzathoz, hogy megérdeklődje, Mészáros miért kérhet mégis több pénzt a gázért egy rezsiválság közepén.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium illetékes államtitkára azonban az írásbeli kérdésre érdemben nem reagált. Ezért az RTL Híradója úgy döntött, ők is megkérdezik a kormányt. Tóth erről elmondta a televíziónak, Koncz Zsófia reakciója elfogadhatatlan, hiszen ő is az Opus Tigáz ügyfeleit képviseli a szerencsi választókerületben. Hozzátette, Koncz édesanyja az Opus Tigáz felügyelőbizottsági tagja, de „nyilván nem azért nem válaszolt, mert ez így van.”

Az RTL már kapott kifejtős választ.  „A területi sajátosságok miatt az Opus Tigáz üzemelteti a leghosszabb elosztói hálózatot hazánkban, ezért itt szükségszerűen magasabb a hálózatra számított rendszerhasználati díj is” – írták nekik.

Tóth Bertalan az RTL-el azt közölte, a történet azonban szerinte egyáltalán nem kerek: „Szolgáltatóként határozta meg a minisztérium ezt az alapdíjat és valóban az állami tulajdonú szolgáltatónál ezt alacsonyabb mértékben határozta meg, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szolgáltatónál pedig magasabb összegben”.

Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy az államtitkár nem is válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseire, ugyanakkor leszögezte, nyilvánvalóan szerepet játszhat a jelenségben, hogy az Opus Tigáz éppen Mészáros tulajdonában van.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. MTI Fotó: Beliczay László)