Milliárdos üzlettel garasoskodik a Mészáros-gyerekek cége

Mészáros Lőrinc gyerekeihez köthető cég milliárdokból újíthatja fel az MTA épületét. Egy 110 milliós kiadás kifizetésére azonban részletfizetést kértek. 

2023. november 8., 11:28

Szerző:

Átláthatatlan módon köt településfejlesztési támogatási megállapodásokat a belvárosi önkormányzat – nyilatkozta a Népszavának Berta Zsófia V. kerületi ellenzéki képviselő.

A Mészáros-gyerekek Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-je vezeti azt a konzorciumot, amely 8,5 milliárdos ajánlattal megnyerte az MTA-székház felújításának első ütemére kiírt tendert – írja a lap. A belvárosi kerületben gyakran kötnek megállapodást nagyobb beruházások kivitelezőivel, hogy a munkálatok miatti zaj, por, területhasználat, forgalomnövekedés miatt egyfajta ellentételezésként támogatást adjanak. Ez a Mészáros-féle konzorcium esetében 110 millió forintot jelent – erre pedig részletfizetést kért a beruházó cég.

A Mészáros-cégnek tavaly 65 milliárdos bevétele volt, ami csaknem háromszorosa a 2018-as összegnek.

„A településfejlesztési szerződés bevett önkormányzati eszköz, sok fővárosi kerület él ezzel annak érdekében, hogy a beruházóktól kicsikarjanak némi hozzájárulást különböző közcélú fejlesztéseikhez. Ám ahogy ezt az eszközt az V. kerület használja, az igazi kuriózum” – közölte a lappal Berta Zsófia, a Tiéd a Belváros ellenzéki frakció tagja. Elmondta továbbá, hogy a belvárosi kontraktusok afféle biankó szerződések, amelyek nem csak a közpénzzel felelősen gazdálkodó önkormányzati, de az üzleti világban is nehezen vállalhatóak.

„A városfejlesztési bizottság keddi ülésén hangzott el, hogy a vállalkozó által építendő állványzat elfoglalja az utcák egy részét, az épület előtti parkolót pedig felvonulási területként hasznosítanák. Ez több szempontból is aggályos: a belvárosban egyrészt minden parkolóhely számít, másrészt az itt parkoló autók után fizetendő parkolási díj a kerületi önkormányzatot illeti, amitől így elesik. A foglalás idejének ismerete nélkül nem tudható, hogy mennyire méltányos a vállalkozó által fizetett 110 millió forint” – emelte ki a képviselő.

A belvárosi önkormányzat szerződése az ellenzéki politikus szerint átlátszó ügyeskedés, a törvényesség szélén táncol. Nem fogadja el a kerületvezetés érvét, hogy ez „talált pénz”, mivel a vállalkozó nem lenne köteles településfejlesztési támogatást fizetni a kerületnek.

(Kiemelt kép: a Magyar Tudományos Akadémia épülete. Forrás: mta.hu)