Mészáros Lőrinc az érdekeltségébe tartozik az a cég, amely a kisajátított józsefvárosi ingatlanok helyén építkezhet

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új józsefvárosi képzési központját a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt építheti fel – szúrta ki a Magyar Hang. 

2024. április 18., 10:39

Szerző:

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt két év alatt, 33,78 milliárd forintért építheti fel a közszolgálati egyetem új képzési központját. Ahogy arról beszámoltunk, olyan józsefvárosi ingatlant ajándékozna el az állam, melyben 200 család él, ráadásul úgy, hogy már idén költözniük kell, de egyelőre még senki sem tudja, hogy hova. Egy iskolaépületet és lakóházat venne át a magyar állam a Józsefvárosi Önkormányzattól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. Az ingatlanok a jövő szeptemberben induló új tanárképzésnek adnának otthont. 

Közbeszerzési Értesítőben találta meg a hirdetményt a Magyar Hang, mely szerint április 15-én eredményt hirdettek az NKE beruházási tenderében. A közszolgálati egyetem egy hatalmas épületet hozna létre a katasztrófavédelem Speciális Képzési Központjának, de itt helyeznék el a Nemzetbiztonsági Intézet egyes részlegeit is. A tervezett épület hétszintes lesz, hasznos alapterülete közel 28 ezer négyzetméter – ennek zömét a pince teszi ki, ami közel hektáron (9300 négyzetméter) terül el. 

Az óriási pincehelyiségre a parkolóhelyeken túl azért van szükség, mert itt rendezik be a tűzoltók gyakorlópályáit, sőt egy komplett gyakorló tűzoltó őrsöt is felállítanak. Az épületegyüttest kilenc felvonó szolgálja majd ki, ám a leírásból kiderül, hogy a tervezők gondoltak az esztétikára is: a komplexum déli homlokzata mellé több mint 7 ezer négyzetméteres, lépcsőzetes elrendezésű „exclusive kertet” álmodtak, díszmedencével, rózsakerttel és gyümölcsfákkal.

A pályázatra két vállalat jelentkezett: a ZÁÉV, ami Mészáros Lőrinc érdekeltségének számít, valamint a Magyar Építő Zrt.

Tíz önkormányzati tulajdonban álló ingatlant érintene a kisajátítás: a Diószegi utca 18–22–24–26–28-as tömböt, ami az egész kerületrész jövőjét meghatározó DIÓ2030 fejlesztési projekt területe, a Dugonics utca iskolaépületét és a 11-es házat, valamint a Sárkány utca 1. és 5. számú ingatlant. A kisajátítás azt jelenti, hogy az állam megveszi ezeket az ingatlanokat. A Józsefvárosi Önkormányzatnak viszont a nincs annyi lakása, hogy otthont teremtsen 200 családnak. 

A kisajátítással érintett józsefvárosi lakók kapnak némi haladékot. „A lakott ingatlanok esetében két hónappal kitolnák az eredeti, október 31-i határidőt a cserelakás felajánlására” – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Pikó András józsefvárosi polgármester szerint a kormány 210 család lakhatását veszélyezteti azzal, hogy október végéig kisajátítaná önkormányzati lakásaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése érdekében – írja a SzabadEurópa. 

A Fidesz frakcióvezetője közölte: a törvényjavaslathoz – Hankó Balázs felsőoktatásért is felelős államtitkárral egyeztetve – módosító javaslatokat nyújt be, kezdeményezve, hogy a kisajátítással érintett lakott ingatlanok esetében a szabályozás csak két hónap elteltével lépjen hatályba, így minden határidő ennyivel csúszik majd. Azt is kezdeményezi, hogy az önkormányzatnak ne idén október 31-ig, hanem 2025. január 31-ig legyen lehetősége cserelakást felajánlani.

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy pár helyen módosítani fogják a törvényjavaslatot. Az egyik fontos módosítás az lesz, hogy egészen 2025. január 31-ig tolják ki annak határidejét, hogy az önkormányzat cserelakásokat ajánlhasson fel a lakóknak. Ez utóbbi módosítást Kocsis Máté azzal indokolta, hogy szerinte Pikó András elveszíti a június 9-i önkormányzati választást, azonban októberig a hivatalában marad, és „nyilvánvaló, hogy minden adminisztratív eszközzel meg fogja akadályozni” a lakók biztonságos elhelyezését.

(Kiemelt képünkön: VIII. ker. Dugonics utca. Fotó: Wikipédia)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.