200 család kerülhet utcára, mert elajándékozná a lakásukat az állam

A Józsefvárosi Önkormányzat a sajtóból értesült, hogy egy törvénytervezet szerint ingatlanokat venne át az állam Józsefvárostól. Mintegy 500 ember lakhatása vált bizonytalanná, az önkormányzat Alkotmánybírósághoz fordul. 

2024. április 10., 15:24

Szerző:

200 család lakását ajándékozná el az állam, ráadásul úgy, hogy már idén költözniük kell, de egyelőre még senki sem tudja, hogy hova. Pikó András polgármester, rögtönzött sajtótájékoztatót tartott szerda délután, ahol elmondta, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a kerület. A Telex írta, meg, hogy tíz ingatlant, köztük egy iskolaépületet és lakóházat venne át a magyar állam a Józsefvárosi Önkormányzattól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, az ingatlanok a jövő szeptemberben induló új tanárképzésnek adnának otthont. Kedden, a sajtótól tudta meg Pikó András, hogy az NKE tanárképzési tervei egy salátatörvénybe rejtve keresztülhúzzák a kerület legfontosabb fejlesztését, és 200 családot az utcára tennének.

A kisajátítás az Oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosításáról címet viselő salátatörvényben lett elrejtve, ami számos törvényt módosít egyszerre, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi benyújtóként. Ennek 35. paragrafusa szól a Józsefvárost érintő kisajátításokról, a javaslat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről (NKE) szóló törvény 51/B szakaszát egészíti ki – írja a Józsefvárosiújság. 

 

Nincs annyi lakása a Józsefvárosi Önkormányzatnak, hogy otthont teremtsen 200 családnak

„Semmilyen előzetes tájékoztatás nem volt, ukmukfuk döntés született. Embertelen, kegyetlen, vállalhatatlan, és szegényellenes a kormány döntése, amire nehéz szavakat találni. Szociális katasztrófa lesz, rengeteg család kerül bizonytalan helyzetbe. Semmilyen emberség, méltányosság nincs a döntés mögött, csak a politikai bosszú” – reagált a döntésre Pikó András, a kerület polgármestere a Facebook-oldalán. 

Hozzátette, nem érti, miért most, miért ilyen hirtelen. Azt ígérte, mindent meg fognak tenni, hogy a lakókat megvédjék, mert úgy értékelte, hogy ezeket a családokat, nagyjából kétszázat, az utcára fog rakni a kormány. Azt mondta, ezek a családok eleve nehéz körülmények között élnek, és az önkormányzat kötelessége lesz, hogy elhelyezzék őket október 31-ig. „Ennyi lakásunk nincs, nem tudjuk, hogy a kisajátított épületekért mennyi pénzt fogunk kapni” – tette hozzá.

Méltó otthona lehetett volna az itt lakóknak, füstbe ment a terv 

Tíz önkormányzati tulajdonban álló ingatlant érintene a kisajátítás: a Diószegi utca 18–22–24–26–28-as tömböt, ami az egész kerületrész jövőjét meghatározó DIÓ2030 fejlesztési projekt területe, a Dugonics utca iskolaépületét és a 11-es házat, valamint a Sárkány utca 1. és 5. számú ingatlant, ez utóbbi most hulladékudvar. A kisajátítás a törvény életbelépésétől lesz érvényes, ami hamarosan meglesz, mivel ma, azaz szerdán már a javaslat vitáját folytatja le az országgyűlés.

A kisajátítás azt jelenti, hogy az állam megveszi ezeket az ingatlanokat. Az ingatlanok megváltását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. végzi független értékbecslő bevonásával, „választása szerint piaci összehasonlító adatok elemzésén, hozamszámításon alapuló vagy költségalapú értékelési módszer alkalmazásával”. Az elvett ingatlanok az NKE vagyonkezelésébe kerülnek. Ezekben az épületekben ugyanis az egyetem 2025. szeptember 1-től induló pedagógusképzése kapna helyet, az egyetemi szakok bővüléséről szintén ez a salátatörvény rendelkezik. Ismerve az ingatlanok állapotát, nehéz elképzelni, hogy itt nagyszabású felújítások és új épületek felhúzása nélkül oktatás indulhat másfél éven belül.

A tulajdonosváltozással a Józsefvárosi Önkormányzatnak az ingatlanokra vonatkozó használati, bérleti, vagyonkezelési és egyéb szerződései 180 napon belül, várhatóan szeptember közepétől megszűnne – ezzel tehát az egész Dió2030-as koncepció mehetne a kukába. Ez a terv 2022-ben már bekerült a vagyongazdálkodási stratégiába. Eszerint a Diószegi utca 18–20. önkormányzati tulajdonban maradt volna, teljesen megújult volna, méltó otthona lehetett volna az itt élőknek, akik átmenetileg cserelakásokba költözhettek volna át. 

(Kiemelt képünkön: a Diószegi Sámuel utca. Fotó: Wikipédia)

 

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.