Merkely: Nem kell különbséget tenni az oltások között

Nincs olyan mellékhatás, ami súlyosabb lehetne egy vírusfertőzésnél.

2021. február 21., 16:57

Szerző:

Alapvetően nem kell különbséget tenni az oltóanyagok között – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a közmédiának.

Hozzátette: „az oltással járó esetleges oltási reakciók össze sem hasonlíthatók a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés esetleges súlyosságával. Nagyobb, hosszabb idejű immunitást mindenképpen az oltás ad.”

A rektor azt javasolta, hogy mindenki éljen a számára felajánlott oltóanyaggal, hiszen a késlekedéssel megnő az esély arra, hogy elkapjuk a vírust. Emlékeztetett, hogy a betegség lefolyása kiszámíthatatlan, és sok fiatalnál is súlyos következmények léptek fel.

Az egyetemi oltóponton eddig több mint ötvenezren kapták meg az oltást, és eddig csak enyhe mellékhatásokkal találkoztak, amelyek nem befolyásolták a páciens életét.

Merkely Béla kiemelte, a járványt mindenképpen az oltások számának növelése fogja megállítani, és véleménye szerint a különböző vírusmutánsok kialakulásának is ez fog gátat vetni. Ez a vírus „nem fog velünk maradni”, de ez rajtunk is múlik – mondta.

A rektor azzal, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát adatta be magának, demonstrálni szerette volna az oltás biztonságosságát és hatékonyságát is, és az oltóanyag kiváló eredményeket mutatott a klinikai vizsgálatokban.

„Meg kell mutatni, hogy mi, orvosok is támogatjuk, és magunk számára is biztonságosnak tartjuk ezt az oltást” – mondta.

Merkely is érzékeli azokat a dilemmákat, amelyek a lakosságban felmerülnek a különböző oltóanyagok kapcsán, de úgy véli, ezeknek a vitáknak elébe kell menni. Örömmel tapasztalja, hogy mióta őt az orosz oltóanyaggal beoltották, megnőtt a lakosság bizalma ezen oltás iránt is.

„A fertőzés elől nem tudunk elbújni, előbb-utóbb mindenki át fog esni a vírusfertőzésen, és ezt csak az oltások felvételével tudjuk megakadályozni, hiszen ez a védekezési forma a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Kovács Attila | Semmelweis Egyetem)