Merkely Béla: a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz

Hangsúlyozta azonban a még be nem oltottak vakcinációjának fontosságát.

2021. augusztus 5., 12:51

Szerző:

„A koronavírus második-harmadik hullámához hasonló már biztos nem lesz” - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán csütörtökön – írta az MTI.

A kutató hangsúlyozta, mivel magas az átoltottság, és sokan már át is estek a betegségen, ez jelentősen csökkenti azok számát, akik terjeszthetik a fertőzést, így a korábbi hullámokhoz hasonló léptékű vírusterjedésre már nem kell számítani. Hozzátette azonban, hogy az új vírusmutánsok terjedése mégis könnyedén járványt idézhetnek elő, ezért a lakosság további oltását szorgalmazza.

Elmondta, azok körében továbbra sem valószínű a betegség súlyos lefolyása akik mindkét oltást megkapták, ugyanakkor a még be nem oltott, vagy csak az első adag vakcinával rendelkezők számára továbbra sem hárult el a veszély, az ő elérésük a legfontosabb. Vakcina és egészségügyi kapacitás van hozzá bőven. Harmadik oltás az időseknél és a krónikus betegeknél lehet indokolt, ugyanakkor a fiataloknál és várandósoknál nem szükséges a kutató véleménye szerint.

(Budapest, 2018. május 28. A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.