Menetrend szerint érkező őszi nátha: mikor forduljunk orvoshoz?

Itt az október, egyre nedvesebb az idő, egyre több a kórokozó. De pontosan milyen és hányféle vírusra kell odafigyelnünk? Mik lehetnek a tünetek? Mikor menjünk az orvoshoz? Kiderül a Jazzy Rádió riportjából.

2023. október 16., 14:43

Szerző:

„A felső légúti fertőzést általában öt-hat vírus okozza, ezek nagyon hasonló tüneteket okoznak. A legtöbb betegség felső légúti tünettel indul, mint a torokfájás, a nátha, az orrfolyás, a köhögés, vagy a láz. Ezek a szokásos őszi vírusok, amiket már az iskolakezdéssel szépen kicserélgetnek egymás közt a gyerekek, amit szépen haza is visznek a szülőknek, nagyszülőknek”

 – mondta Vajda Gábor háziorvos a Jazzy Rádió Business Class című műsorában.

Hozzátette: a Covid esetében az a különleges, hogy hirtelen kialakuló magas lázzal indul általában, miközben az ízlelés elvesztése nem feltétlenül, de előfordulhat.

Arra a kérdésre, miszerint kimutatható-e most egy járványos, hasmenéses tünetekkel járó vírus, azt válaszolta: igen, kimutatható. Általában az a jellemző, ha egy vírus megjelenik egy közösségben, munkahelyen, iskolában, abban a pillanatban a fél csapat ki is dől. Mint mondta: általában ezek egy-két nap alatt gyorsan lezajlanak. Komolyabb veszélyt ezek a vírusok az idősekre, gyerekekre, cukorbetegekre jelentenek 

Hozzátette: minden esetben törekedni kell a folyadékpótlásra.

Arra a kérdésre, mikor is forduljunk orvoshoz, azt mondta: teljesen értelmetlen azért bemenni az orvoshoz, mert lázasak vagyunk, nem fog a háziorvos antibiotikumot felírni. Ezek a jellegzetes tünetek általában meg szoktak szűnni. Hozzátette: akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha 2-3 nap után visszajönnek a tünetek, fejfájással, náthával, lázzal, ebben az esetben ugyanis valószínűleg bakteriális felülfertőződésről van szó.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)