Megvan, mikor rendezik újra a Roma Önkormányzat nemzetiségi listájáról szóló választását

A testület elnöke bizakodó.

2022. január 15., 09:49

Szerző:

„Január utolsó hetében rendezi meg újra az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a nemzetiségi listáról tartott választást, amelynek eredményét előző alkalommal az Alkotmánybíróság megsemmisítette” – közölte Agócs János, a testület elnöke a Népszavával.

Tavaly novemberben a kormánypárti Lungo Drom és a Fidesz támogatta Farkas Félixszel szemben az ORÖ közgyűlése Agócs Jánost választotta az ORÖ közgyűlése az az országgyűlési választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjének. Agócs pedig bejelentette, hogy nem elégszik meg a szavazati joggal nem rendelkező szószólói szereppel, hanem teljes jogú mandátumot szeretne a parlamentben.

A Lungo Drom bírósághoz fordult, de a Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt. Ezzel szemben az Alkotmánybíróság helyt adott a Lungo Droom panaszának, és megsemmisítette az ORÖ közgyűlésének választási eredményét.

A közelgő országgyűlési választás és az alkotmánybírósági verdikt miatt sürget az idő, Agócs János szerint ebben a hónapban mindenképp meg kell rendezni a közgyűlési választást.

„Ha ez nem történik meg, vagy pedig lesz olyan fórum, amely ismét eltörli a választás eredményét, akkor a cigányságnak szégyenszemre nem lesz saját jogon küldött szószólója vagy képviselője a törvényhozásban”

– nyilatkozta az ORÖ elnöke.

„A Lungo Drom szerette volna jövő hétfőn, január 17-én megtartani a választást, de Agócs János formai és tartalmi okokra hivatkozva elutasította a kezdeményezést” – írja a lap.

A novemberi választás idején Agócs támogatói voltak túlsúlyban, de időközben a Lungo Drom és a hozzá csatlakozott képviselők kerültek többsége. A lap szerint ez összefügghet mindazzal, ami a birtokukba került hangfelvételeken elhangzik. A felvételek alapján Sztojka Attila kormánybiztos és Farkas Félix szerződéseket ígértek a „körön belül” lévő képviselőknek. Az ORÖ elnöke ugyanakkor bizakodó, szerinte jó esélye van arra, hogy a megismételt választást is megnyerje.

(Kiemelt kép: Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020. augusztus 2-án. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

15:10

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek – mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.

14:06

Szombattól az északi szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között a hétvégéken is jár a 3-as metró, míg a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. A felújítás várhatóan májusban fejeződik be.