Megmenekül a Csarna-völgy, a WWF nyílt levélben köszöni meg

2018. november 27., 15:03

Szerző:

A WWF Magyarország nyílt levélben köszönte meg Nagy István agrárminiszter állásfoglalását, amiért kiállt a Csarna-völgy háborítatlansága védelmében. A miniszter ugyanis a területre tervezett beruházást ellenezte, és az Ipoly-Erdő Zrt.-t az engedélykérelem visszavonására szólította fel.

Nagy István azt is közölte, hogy a minisztérium egyúttal soron kívül intézkedik arról, hogy a terület az állami erdőgazdaság vagyonkezeléséből a természetvédelmi kezelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerüljön át.

Fotó: Hernád Géza

A nyílt levélben a WWF arra kérte a minisztert, hogy a Csarna-völgy fokozottan védett erdeinek védelmét erősítse meg a nemzeti parki övezetek jogszabályi kijelölésével.

– A miniszter döntése fontos mérföldkő a Csarna-völgy védelmében. Reméljük, hogy a hatósági eljárás a beruházást illetően mielőbb lezárul. A Csarna-völgy háborítatlansága mindannyiunk érdeke, csakúgy, mint Magyarország fokozottan védett erdeinek védelme. Ehhez az egyik legfontosabb lépés a nemzeti parki zónarendszer kialakítása

– mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Fotó: Hernád Géza

Amíg a Csarna-völgybe tervezett beruházás engedélyeztetésének hatósági eljárása hivatalosan le nem zárul, addig a wwf.hu/csarna honlapon továbbra is fogadja mindazok aláírását, akik kiállnak a völgy érintetlensége mellett. A petíciót már több mint 72 ezren szignálták.

A börzsönyi Csarna-völgy jelenleg fokozottan védett részén kisvasút építését tervezték, melynek a környezetvédők szerint súlyos természetvédelmi következményei lehettek volna. Nagy István azonban visszavonatta a beruházás engedélyeztetésére vonatkozó kérelmet.

(A 24.hu nyomán)

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.