Meglepő ötlettel enyhítene a válságon Ujhelyi István

Az MSZP EP-képviselője havi húszezer forintról szóló, csak alapvető élelmiszereke beváltható kuponokat osztana ki rászorultsági alapon, tervét már a kormánynak is benyújtotta megfontolásra.

2022. május 17., 14:31

Szerző:

Havi húszezer forint értékű, kizárólag alapvető élelmiszerekre beváltható kupon bevezetését szorgalmazza a kormánynál Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője erről keddi online sajtótájékoztatóján beszélt, ahol elmondta: olyan elektronikus jegyrendszer bevezetését javasolja a szorító inflációs helyzet miatt, amelynek kedvezményezettjei az egyszülős- és rászoruló, minimum kétgyermekes családok, a kisebb jövedelmű nyugdíjasok, a súlyos fogyatékkal élők, a hajléktalanok és szociális segélyből élő állástalanok, de az MSZP politikus kiterjesztené a jogosultságot a szociális ösztöndíjban részesülő egyetemistákra is.

Ujhelyi elképzelése szerint ezt a havi rendszerességgel – az inflációs válság végéig – biztosított kupont kizárólag alapvető élelmiszerekre és tartós fogyasztási cikkekre lehetne beváltani.

A szocialista EP-képviselő szerint  minderre azért lenne szükség, mert már az Európai Bizottság is kénytelen volt nemrég negatívan módosítani a magyarországi inflációt és növekedést érintő előrejelzéseit, az élelmiszerek árában pedig már most jelentős elmozdulás tapasztalható: a kenyér és baromfihús harminc százalékkal, a tejtermékek több mint húsz százalékkal drágábbak, de negyedével többet kell fizetni például a tojásért is.

Ujhelyi szerint kevés a Fidesz miniszterelnökének azon bejelentése, miszerint meghosszabbítják a már bevezetett árstop érvényességét a korábban meghatározott élelmiszerek körében, ennél ugyanis jóval többre van szükség.

Hozzátette, hogy az élelmiszer kupon bevezetését az MSZP korábbi szakpolitikusa, Gőgös Zoltán vetette fel egy korábbi interjújában, nemrég pedig a román kormány léptetett életbe hasonló intézkedést, több mint hárommillió rászorulónak segítve ezzel a mindennapi megélhetését. Ujhelyi rámutatott, hogy Románia alapvetően uniós forrásból biztosítja ezt a támogatást, amire a magyar kormánynak is meg lenne a lehetősége, ha meg tudna végre állapodni a nekünk járó uniós pénzek folyósításáról.

„Ha a kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ha rendbe teszi a jogállamiságot, akkor felszabadulnak a források és mintegy 18ezer-milliárd forintnyi támogatással számolhatunk a következő években. Arra vállalok felelősséget és feladatot EP-képviselőként, hogy ha a kormány lejjebb vesz az arcból és a harcból, valamint megegyezik az Európai Unióval, akkor találunk olyan forrásokat, amelyekből ezt a jelentős támogatást kupon formájában biztosítani fogjuk tudni az érintetteknek” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: arra kéri az MSZP országgyűlési frakcióját, hogy az élelmiszer-kupon bevezetéséhez kapcsolódó parlamenti beadványokat nyújtsák be a Háznak.

(Kiemelt kép: Ujhelyi István, Facebook)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.