Ünnepi hangulatot teremtett a szombati havazás, de jön a 12 fok

Az ország középső része hólepelbe burkolózott, de a folytatás már nem lesz ilyen emelkedett.

2023. december 23., 16:22

Szerző:

Péntek este óta az ország több táján hol váltakozó intenzitással hull, hol váltózó halmazállapotban eső, havas eső vagy éppen graupel, azaz hódara. Az Időkép azt írja, gyönyörű ünnepi hangulatot varázsolt síkvidéken és a magasabb részeken a havazás, megérkezett a következő hullám, szombat dél óta a Dunántúl északi felén és Pest megyében újra szakad a hó.

A Bakonyban 18 cm-es hóvastagságot mért egy olvasó, a Bakony más részein 5-18 cm közt változó hórétegről és nehezen járható utakról számoltak be. Budapesten és az agglomerációban is intenzív havazás kezdődött szombaton. 

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig

Többnyire felhős lesz az ég, inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzónából nagyrészt havazás várható. A havas esőbe, esőbe váltás határa csak lassan tolódik kelet, északkelet felé, sőt időszakosan vissza is hullámozhat. Átmeneti vizes, tapadó hóréteg többfelé kialakulhat, ami a hegyekben vastag is lehet. Éjjel csökken a csapadék intenzitása és kiterjedése, és síkvidéken már egyre inkább eső várható, legtovább a hegyekben és északkeleten tarthat ki a havazás.

Vasárnap délután már csak az ország északi, északkeleti felén lehet egyre kevesebb helyen eső, a hegyekben még esetleg hó. A nyugatias szél gyakran lesz erős, olykor viharos.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +8 fok között várható, gyenge fagy nagyobb eséllyel északkeleten lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 2 és 12 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb.

Szombaton még az ország több pontján havazott, de éjszakától egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, és szentestére szinte mindenhol elolvad a hó.

(Képünk illusztráció / Pexels)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.