Meghalt Korózs András

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségének elnöke 60 éves volt. 

2022. november 11., 10:48

Szerző:

A MEOESZ Elnöksége megrendüléssel és fájdalommal tudatja mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy Korózs András elnök úr rövid, súlyos betegség után, életének 60. évében 2022. november 10-én elhunyt – adta hírül a MEOESZ.

„Halála pótolhatatlan veszteség mindannyiunknak, akik benne vezetőnket, kollégánkat, a hazai és nemzetközi kinológia nagy tekintélyű szakemberét és barátunkat tiszteltük és szerettük. Mind a saját, mind MEOESZ, mind a hazai és nemzetközi kutyás élet részvevőinek nevében őszinte részvétünket fejezzük ki elnök úr családja felé” – írták. 

Korózs András, a MEOESZ elnöke tizenhat esztendeje, egészen haláláig vezette a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségét – írja nekrológjában a Magyar Vadászlap. Korózs András Egerben született, édesapja hosszú évtizedeken át az ország egyik legjelentősebb magánméhészetének a tulajdonosa. András – szülői támogatással – már egészen fiatalon, szinte már gyermekkorában szabadon hódolhatott kutyás szenvedélyének. Becsülettel végigjárta azt a ranglétrát, ami a megbízatásához vezetett. Több kutyafajtát is tenyésztett, de a foxterrierek mellett végig kitartott. Az 1971-es Vadászati Világkiállításon látott először kiállítási foxterriert, ezen a rendezvényen tartották az FCI első kutya-világkiállítását. Első foxterrierjét 1972-ben kapta a szüleitől. A szerencsés kezdeti sikerek után felmérte és átértékelte a hazai állomány lehetőségeit, és több importkutyával elkezdte az érdemi tenyésztést. Az eredmények nem maradtak el, ma már a világ minden részén ismerik az általa tenyésztett foxterriereket, kiemelkedő eredményeik nélkül nincs Európa-, vagy Világkiállítás. Legjelentősebb tenyésztési sikerének a 2017. év birmingham-i Crufts Showt-t tartotta, ahol saját tenyésztésű kutyájával fajtagyőztes címet ért el. Később német dogokkal kezdett foglalkozni. Elatus Imperial nevű, világszerte elismert kutyája tíz ország championja volt, a fajta anyaországának Bundessieger győztese, illetve kétszeres Európagyőztes. Több mint 300 alom született tőle, számos ma élő német dog felmenői között megtalálható. A gyakorlati tenyésztés és versenyzés mellett aktívan bekapcsolódott a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) munkájába. A 90-es évek elején országos fajtaklub szervezésére kapott felkérést, s onnantól másfél évtizeden keresztül sikeresen vezette a Hungária Terrier Klubot. Fiatalon küllem- és munkabírói vizsgát tett, nemzetközi bíróként bejárta a világot, több mint ötven országban bíráskodott. Öccsével, Gáborral rengeteg sikeres rendezvényt szerveztek, egyebek között megálmodói és főrendezői voltak Európa egyik legjelentősebb szabadtéri kutyakiállításának, a kétévente megtartott Szilvásváradi Nemzetközi Show-nak. Két lány és egy kisfiú édesapja volt, felesége, Korózs-Papp Judit szintén nemzetközi hírű tenyésztő és küllembíró, akivel egy kiállításon ismerkedtek meg. Korózs Andrást 2006. júniusában kinológiai munkássága elismeréseként a MEOE országos küldöttközgyűlése a szervezet országos elnökévé választotta, mely tisztséget öt cikluson keresztül látta el.

(Kiemelt képünk: Meghalt Korózs András a MEOESZ elnöke. Fotó: MEOESZ)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.