Meggondolta magát az ELTE, az egyetem megvédi a genderszakot

2018. augusztus 13., 14:37

Szerző:

Nem döntöttek a hétfői kormányülésen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Társadalmi Nemek Tanulmánya mesterszakjának - a sajtóban „genderszakként” emlegetett képzésének - megszüntetéséről. A kérdés nem is szerepelt a napirenden - értesült az atv.hu. A hírportál forrásai szerint viszont a genderképzés biztosan nem folyhat tovább majd az ELTE-n. Nem kizárt, hogy maga az egyetem szünteti meg a szakot a kormány helyett, bár annak nyomására.

Ennek ellenére az ELTE hétfői közleménye szerint csak a sajtó értette félre múlt pénteki közleményüket, amelyet azután adtak ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) múlt pénteken elismerte szándékát a szerintük piacképtelen „genderképzés” megszüntetésére.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le”

– fogalmazott az egyetem pénteki közleménye, de a hétfői kommüniké már jóval kevésbé tűnik alázatosnak, és tartalmilag nagyban egyezik a genderszaknak otthont adó kar, a Társadalomtudományi Kar dékánjának nyílt tiltakozásával. Az ELTE szerint a társadalmi nemek képzést a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indították el, a szak megszüntetését célzó Emmi-előterjesztés azonban nem tartalmaz indoklást. Arra is felhívták az Orbán-kormány figyelmét, hogy a 2016-os minisztériumi felülvizsgálat sem talált szakmai kifogást a genderszak ellen.

Fotó: MTI/Sándor Katalin

Az ELTE állítása szerint nem hagyta veszni a képzést, és észrevételeit elküldte a Magyar Rektori Konferenciának. Ebben pedig azt írták, a kormányzati előterjesztés, amely rendeleti úton kíván megszüntetni egy konkrét szakot, sértheti az Alaptörvény X. cikkének 3. bekezdését, amely garantálja a felsőoktatás és a tudomány autonómiáját.

Semjén Zsolt és a tudományos érvelés

– Senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell – nyilatkozta az atv.hu-nak az ülés után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki egyenesen képtelenségnek nevezte magát a „társadalmi nem” definíciót is. – Vannak dolgok, amik egész egyszerűen biológiailag determináltak, ilyen a nem kérdése is, az hogy valaki nő vagy férfi, egy biológiai tény. A társadalmi nem éppoly képtelenség, mint ha valaki társadalmi korról beszélne. Azaz mintha egy középkorú valaki szabad akaratából eldönti, hogy most ötéves, és óvodába akar menni, vagy hogy 90 éves, és a nyugdíjbiztosítótól nyugdíjat szeretne – érvelt a KDNP elnöke.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.