Még idén tárgyal a főváros a szennyező járművek kiszorításának céldátumáról

A Greenpeace nyomásának enged Karácsony Gergely.

2021. július 17., 08:56

Szerző:

Még az idén tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés a Budapestet szennyező járművek kiszorításának pontos céldátumáról Karácsony Gergely szerint. Erről a főpolgármester azután nyilatkozott a 444.hu-nak, miután a Greenpeace mind városi, mind kormányzati szinten konkrét és érdemi levegőtisztasági intézkedéseket vár.

A civilszervezet a cél érdekében petíciót is indított 2019-ben januárjában, amit pedig 2021 júniusára pedig több mint 45 ezren írták alá. A Greenpeace azt kéri a fővárostól, hogy 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és mihamarabb hozza nyilvánosságra ennek ütemtervét. 

„Azt kérjük, hogy 2026-ig kezdjék el Budapest területéről a szennyező járműveket valamilyen módon kiszorítani, illetve fejlesszék a fenntartható közlekedési módokat. Hogyha nincs kijelölve egy céldátum, akkor az emberek továbbra is veszik, vásárolják ezeket a Nyugat-Európából kiszoruló régi, szennyező járműveket és tovább fog nőni a légszennyezettség” 

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace szakmunkatársa.

Karácsony Gergely a 2019-es önkormányzati választások idején ígérte, hogy kiszorítja a fővárosból az autókat. A zöldpolitikus akkor azt mondta, a szennyező járművek fokozatos korlátozását legkésőbb 2030-ig meg kell kezdeni. Ezt a céldátumok akarja a környezetvédelmi civilszervezet most 2026-ra módosítani.

(Kiemelt kép: 168 | Dimény András)

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.