Meddig fog még esni?

Európa jelentős részén esik az eső, hazánkban van, ahol egy nap alatt hullott egyhavi csapadék, de már látszik a vége. 

2023. május 18., 16:35

Szerző:

Európa legnagyobb részének időjárását anticiklonok uralják, amelyek a kontinens keletre eső részén egy hullámzó frontrendszert fognak közre. Eme frontrendszer sokfelé okoz kiadós mennyiségű csapadékot, a Lengyelország Szerbia vonalon 25 és 61 mm között változnak a csapadékmennyiségek.

Magyarország keleti felén több helyen is egyhavi csapadékmennyiség hullott 24 óra leforgása alatt.

Másutt a kontinensen nyugodt, száraz idő a jellemző, a hőmérsékleti értékek néhány fokkal az átlag alatt alakulnak.  A Kárpát-medence térségére is egyre inkább anticiklonális hatások lesznek hatással, fokozatos melegedés veszi kezdetét.

Csütörtökön még erősen felhős vagy borult marad az ég, de estétől kelet felől csökken a felhőzet és pénteken már országszerte napos idő valószínű gomolyfelhőkkel. Csütörtök estig több helyen lehet eső, zápor, a Tiszántúlon kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Estig a Nyugat-Dunántúlon kisebb a csapadék esélye.

Pénteken napközben már csak helyenként fordulhat elő egy-egy zápor, a keleti határ közelében esetleg zivatar.

Az északias szél az Északnyugat-Dunántúlon, illetve északkeleten lesz erős, amit olykor viharos lökések is kísérhetnek, majd estétől mérséklődik a légmozgás. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul, de az északi, szélcsendes völgyekben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 17 és 24 fok között várható, a nyugati területeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Fortepan / Erdei Katalin)