Melegfront, hidegfront, így, sorjában

Visszavonta a tartós ónos eső veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat a HungaroMet Nonprofit Zrt. szerda este. Csütörtökön még felhős idővel kell számolnunk, azonban délnyugat felől szakadozhat, csökkenhet a felhőzet, így délen és nyugaton kisüthet a nap.

2024. január 17., 23:12

Szerző:

A meteorológiai szolgálat délután Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaira adott ki másodfokú (narancs) riasztást tartós ónos eső veszélye miatt. Estére azonban mindenhol visszavonták a másodfokú riasztásokat. A csütörtöki melegfront után péntekre hidegfront várható.

Szerda este már csak Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaiban van elsőfokú riasztás gyenge ónos eső veszélye miatt.
Az MTI-hez eljuttatott előrejelzés szerint az ország keleti, északkeleti részén még folytatódik a csapadékhullás, amelynek halmazállapota északon helyenként ónos eső, másutt eső lesz.

HungaroMet információi szerint csütörtök reggelig erősen felhős vagy borult idő várható. Csütörtökön azonban délnyugat felől szakadozhat, csökkenhet a felhőzet, így délen és nyugaton kisüthet a nap. Átmeneti csapadékszünetet követően hajnaltól ismét többfelé lehet számítani esőre, záporra, délen zivatar sem kizárt. A déli szél nagy területen lesz élénk, éjszaka a Tiszántúl déli részén és az Észak-Dunántúlon, míg csütörtökön a Dél-Dunántúlon és az Alföldön lehetnek erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között várható, mely már az esti órákban beállt, éjszaka fokozatosan enyhül az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön az ország nagy részén 10 és 18 fok között várható, viszont az északkeleti harmadban és esetleg a nyugati határszélen mindössze 2 és 10 között alakul a maximum.

Melegfront, hidegfront

Meleg fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Ingerlékenyebbé válhatunk, illetve a szervezet hamarabb elfáradhat, kifáradhat, ezáltal a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható. A szakemberek szerint  a megfelelő táplálkozás, vitaminbevitel is segíthet megszűntetni a frontérzékenység tüneteit. Főleg a B2, C és K vitamin, valamint a kálium és magnézium fejt ki ilyen hatást. Utóbbiakat a paradicsom, karfiol, karalábé és az olajos magvak tartalmazzák nagyobb mennyiségben, míg az említett vitaminokat a citrom, csipkebogyó, savanyú káposzta, valamint a tejtermékek. 

Ezen kívül azt javasolják melegfronthatás ellen, különösen ha erős fejfájással jelentkezik be, hogy teázzunk.Jó szolgálatot tehet a cickafark vagy orbáncfű tea, de ha ehhez nem fűlik a fogunk, akkor mozogjunk. Már napi fél óra kellemes sétával meg lehet előzni a melegfront hatásait, mivel mozgás javítja a vérkeringést, az egész test –így az agy– oxigénellátottsága nő, ráadásul hosszabban tartó, monoton mozgás hatására a szervezetben boldogsághormon, endorfin szabadul fel, ami csökkenti a fájdalmat.

Bátrabbaknak a váltózuhanyt,  érzékenyebbeknek az ilóolajok, különösen a levendula és a citromfű olaj párologtatását ajánljuk, mivel ezek segítenek a front okozta ingerlékenység megszüntetésében.

(Fotó: magocilla via Pixabay)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.