Hány zsidó túl sok már? Márki-Zay nem válaszol

Márki-Zay szerint ő csak szeretetországot akar építeni.

2022. január 12., 12:07

Szerző:

Nagy vihart kavart a magyar közéletben Márki-Zay Péter, a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltjének múlt hét vasárnapi videójában elhangzott kijelentése, miszerint „a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés”, akiket Márki-Zay „nagyra értékel” amiatt, hogy „egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak”. 

Lapunk az elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban a következő kérdéseket küldte az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének: 

  1. Hány zsidó elég?
  2. Hány zsidó túl sok már?
  3. Milyen aránypárral számol? Száz katolikusra hány zsidónak kell jutnia, hogy „elég” legyen? Reformátusok vagy vallástalanok esetében is ugyan az az arány érvényes?
  4. Mire jó a zsidó? Úgy tűnik, sajnálkozik azon, hogy nincs elég a Fideszben. Mennyit tartana kívánatosnak, illetve, mit tennének ön szerint „a zsidók” a Fidesszel, ha nagyobb számban lennének jelen?
  5. Vezetne be kvótarendszert a megfelelő számú zsidó elérése érdekében?
  6. Mi lenne a kvóta feletti, úgynevezett „túl sok” zsidóval?
  7. Más politikai pártok esetében elégedett a zsidók számával?

Szerkesztőségünk hétfő délelőtt küldte el kérdéseit Márki-Zay Péternek, illetve a miniszterelnök-jelölt kampánycsapatának és sajtóosztályának. Kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig semmilyen formában nem kaptunk választ, amennyiben válaszolnak cikkünket frissítjük.

Márki-Zay az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azonban reagált azokra a vádakra, amely szerint egyértelműen antiszemita kijelentéseket tett. 

A Mandiner szemlézte is a Rónai Egon és Márki-Zay között lezajló beszélgetést. 

Rónai: Ez mitől téma, hogy ki zsidó a Fideszben?
Márki-Zay: Beszéltünk már a cigányságról, a melegekről. Szokjanak hozzá, hogy őszintén fogjuk kezelni ezeket a kérdéseket is.
Rónai: De ez miért téma? Ez nem őszinteség, ez tapintatlanság.
Márki-Zay: De ez őszinteség. Mi a tapintatlanság, bocsánat?
Rónai: Zsidózni.
Márki-Zay: De ki zsidózott?
Rónai: Ön nem zsidózott?
Márki-Zay: Nem, ellenkezőleg! Nagyon pozitívan válaszoltam egy olyan vádra, amit egy izraeli lapban a fideszesek akartak engem beállítani antiszemitának, és pont ellenkezőleg, én azt bizonygatom mindenhol, hogy ez nem így van. Bár azt gondolom, ezt a hazai zsidóság számára nem kell bizonyítani. Orbán is bizonyította azt, hogy ha ő antiszemita embereket tüntet ki, rangos, országos díjakkal, akkor az egyetlen rasszista párt Magyarországon a Fidesz, illetve a szatellitpártjai, de azok is a Fidesz alatt.
Rónai: És erre akkor az a jó válasz, hogy megszámolja, hány zsidó van a Fideszben?
Márki-Zay: De nem számoltam meg, bocsánat. Én csak annyit mondtam, hogy akit én ismerek és vállaltan zsidó a Fideszben, azokat nagyon nagyra becsülöm, és nem látok túl sokat belőlük. De most elnézést kérek, ez érdekes?
Rónai: Szerintem érdekes.
Márki-Zay: Szerintem nem.
Rónai: Szerintem sokak felkapták a fejüket, mert ez korábban nem volt divat itt, ezen az oldalon.
Márki-Zay: Bocsánat, itt nincsenek oldalak. Tisztességes magyar emberek vagyunk, és tessék elfogadni, hogy a zsidók, a cigányok, és a melegek is ugyanolyan tisztességes magyar emberek.
Rónai: (nevet) Ezt senki nem kérdőjelezte meg, legalábbis ennél az asztalnál biztosan nem.
Márki-Zay: De az egész mögött ez a feltételezés van. Aki elkezd ezen felháborodni...bocsánat, a Hanuka ünnepségre meghívtak engem is a hazai zsidóság képviselői, Bajnai Gordonnal együtt, és akkor mi van?
Rónai: Ezt mivel szemben használja érvként, hogy meghívták?
Márki-Zay: Mert abszolút nem jogos a felháborodás. Az az antiszemitizmus, hogy valaki kiejti azt a szót, hogy zsidó, szeretettel?
Rónai: Az nem antiszemitizmus. Az, hogy ha valaki nem akar kiállni, hogy zsidó, de megszámolják, az már azért érdekesebb.
Márki-Zay: De ilyen nem volt.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azzal zárta a beszélgetést, hogy „szeretetországot” kíván építeni. 

 

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter érkezik az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.