Márki-Zay Péter: Érdekes, hogy Orbán Viktor a tüntetések alkalmával mindig külföldre megy...

2018. április 21., 19:00

Szerző: Bíró Veronika

Nagyon csalódott volt a Fidesz kétharmados győzelmével végződő parlamenti választások eredményében, de nagyon örül, hogy rengeteg fiatalt lát a tüntetésen – mondta Márki-Zay Péter. A politikust, hódmezővásárjhely független polgármesterét a szombati ellenzéki demonstráción adott egy villáminterjút portálunknak. A múlt hetin nem szólalt fel, elmondása szerint most azért fog, mert újra felkérték. Múlt héten is kint volt, most az előadás nélkül nem biztos, hogy jött volna.

Fotó: Bíró Veronika

Ami az április 8-i megméretést illeti, azt mondta, nagyon nehéz volt feldolgoznia, utoljára 1994-ben érezte magát ilyen mély letargiában. Azt gondolja, hogy ha nem a Orbán-kormányt, akkor az ellenzéket fogjuk leváltani. Nagyon sokat dolgozott azon, hogy az ellenzék a saját érdekében fogjon össze, és amikor látta, hogy ez nem megy, arra gondolt, hogy lehet, ezek a pártok megérdemlik, ami jön, csak az ország nem.

Hihetetlennek nevezte a Fidesz fölényét, főleg, ha azt vesszük, hogy mindössze 15 helyet hozott az ellenzéki összefogás. Lehetséges, hogy az ellenzéki összefogás és a hódmezővásárhelyi siker valóban mozgósította a Fidesz táborát, bár a hódmezővásárhelyi győzelemmel neki nyilván nem ez volt a célja. Gyurcsány Ferenc DK-elnök tömegeket tudott mozgósítani a Fidesz mellett. – A legnagyobb ajándék, amit Orbán Viktor kapott, az Gyurcsány Ferenc – fogalmazott. Nagyon tehetséges politikusnak tartja, de szerinte a DK elnöke a szavazatok megosztásával hozzájárult a Fidesz elsöprő győzelméhez.

Érdekes, hogy Orbán Viktor a tüntetések alkalmával mindig külföldre megy, de persze lehet, ennek biztonsági oka van – pendítette meg végezetül a politikus, aki szerint mégis nagyon fontos hatása van ezeknek a rendezvényeknek, mert látjuk, hogy nem vagyunk egyedül. Ez reményt és erőt ad. Rengeteg fiatalt lát és látott múlt héten is a résztvevők között, aminek nagyon örül. Nem tervezi, hogy minden alkalommal jön, de ha ezzel segíteni tud az ellenzéknek, és ha ezzel össze tud hozni különböző pártok szimpatizánsait, akkor nagyon szívesen részt vesz a demonstrációkon. Azt viszont nem gondolja, hogy a tüntetések hatására új választások lennének, vagy hogy a Fidesz bármit máshogy csinálna.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.