Márki-Zay Péter: Békés, de radikális változás kell

A hódmezővásárhelyi polgármester, miniszterelnök-jelölt szerint egy éve tárgyalnak egy "ellenzéki MTI"-ről, nem érti, miért nincs még kész, hogy a Fidesz hazugságait ellensúlyozni tudják.

2021. június 7., 09:26

Szerző:

Nem igaz, hogy nincs az ellenzéknek annyi pénze, hogy legalább olyan hatékonyan eljuttassuk az igazságot az embereknek, mint a Fidesz a hazugságot. Katasztrófa lesz, ha nem szedjük össze magunkat – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Népszavának adott interjúban.

Szerinte már minden adott az általa régóta szorgalmazott „ellenzéki MTI” létrehozásához. „Egy éve tárgyalunk róla, minden megvan hozzá, nem értem, mi történik. Még az ellenzéki szavazók 20 százaléka is úgy ítéli meg, hogy a kormány jól kezelte a koronavírus-járványt. Ez szégyen. Nézzük meg a halálozási adatokat! A világon a legrosszabbul kezelte a pandémiát Orbán Viktor. Miért nem tudjuk ezt az egyszerű tényt eljuttatni a választókhoz? Az ellenzéket támadják, hogy oltásellenes, erre sem tudtunk semmilyen választ adni, miközben minden tény mellettünk van. Európa szégyenei vagyunk, elárultuk a keresztény nyugatot. Ezt tűrjük? Orbánék 8 millió forintot költöttek napok alatt arra a hazugságra, hogy Karácsony Gyurcsány embere, miközben az előválasztás során egymás legnagyobb ellenfelei” – mondta. 

Mint mondta, retteg attól, hogy Orbán maradhat a miniszterelnök, rengeteg munkát kell beletenniük, hogy ne így legyen. 

Szerinte az, hogy az előválasztásra több helyen beállt a Jobbik a DK mögé, inkább a füstös szobák világának lezsírozott döntése, mint igazi demokrácia. „A Jobbik-DK nem egy természetes szövetség. Ez a füstös szobák világa. Mit gondol egy Jobbik szavazó, ha azt mondják neki, támogassa a DK-t?” – tette fel a kérdést. Elmondta azt is, hogy továbbra sem érzi magát esélyesnek, de már magasabb százalékot adna magának, mint mielőtt polgármesternek választották Hódmezővásárhelyen.

Ha nyer az ellenézék, szerinte „Békés, de radikális változás kell. Semmi értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magunkat. Ilyen értelemben egy vértelen forradalom sem zárható ki. Abban az értelemben, ahogy például Belgrádban volt. Lehet, hogy néhány százezer embernek ki kell menni az utcára” – mondta. Aztán pedig „szakértői kormányra van szüksége Magyarországnak, amely egy pártok által, konszenzussal elfogadott programot hajt végre”. 

Hozzátette, hogy szerinte, ha szakértői komány lesz, akkor nem térhet vissza a NER „mert a Fidesz legfelső vezetésének a fele börtönben lesz. A NER-t egy olyan pártpolitikusokból álló kormány hozhatja vissza, amely nem számol le a korrupcióval, nem hajt végre kíméletlen elszámoltatást. Amennyiben a Fideszt megtisztítjuk a bűnözőktől, a magyar társadalomnak nincs többé oka félni ettől a párttól” – mondta.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dudás Szabolcs)