Március óta várja befogadó nyilatkozatát az új ukrán nagykövetjelölt

A posztra a jelenleg is a frontvonalban harcoló Sándor Fegyir, az ungvári egyetem tanára a jelölt.

2023. június 13., 17:31

Szerző:

Több hónapja nem kerül aláírás Sándor Fegyir nagyköveti befogadó nyilatkozatára – tudta meg a Szabad Európa diplomáciai forrásokból. A kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára már márciusban megerősítette a hírt a HVG-nek, hogy ő lehet Ukrajna budapesti nagykövete. Hivatalát még nem tudta betölteni, a befogadó nyilatkozat egyelőre Novák Katalin köztársasági elnök asztalán várakozik.

A Sándor palota hozzájárulása – befogadó nyilatkozata – kell ahhoz, hogy a külföldről érkező diplomata elkezdhesse munkáját. Ennek gyorsasága a két ország közötti kapcsolaton múlik – szövetségesek között, illetve amikor egy tapasztalt diplomatajelöltről van szó, egy, legfeljebb két hónap alatt sor kerülhet a lépésre. De vannak olyan országok is, amelyek nyomásgyakorlásra használhatják ezt a formális lépést. Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Szabad Európának úgy nyilatkozott: „Magyarországtól függetlenül nem kommentáljuk a nagykövetek kinevezésének kérdését – kizárólag a vonatkozó elnöki rendeletek kiadása után.”

Sándor Fegyir neve arról lett ismert, hogy az Ukrajna ellen tavaly februárban indított orosz támadást követően önkéntesként csatlakozott az ukrán hadsereghez, és emellett kitartott oktatói tevékenysége mellet, így sokszor a frontról, ágyúdörgés közepette tartotta meg egyetemi óráit. Szolomija Bobrovszka ukrán parlamenti képviselő, a NATO-kapcsolatokért felelős küldöttség helyettes vezetője szerint a késlekedés politikai momentum az ukrán és a magyar fél számára, de mindkét diplomatának meg kellene kapnia a hozzájárulást, hogy elkezdhessék munkájukat. A lapnak Sándor Fegyirt is sikerült elérnie, aki azt írta: „Most a frontvonalban vagyok. Nincs információm az ügyről.”

(Kiemelt képünkön: Novák Katalin köztársasági elnök. Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)