Marad az esős, borús idő

Záporokra és zivatarokra kell számítani, de legalább nem lesz hideg hétfőn.  

2023. május 14., 16:53

Szerző:

Mediterrán ciklon vonul át hazánkon, többfelé jelentős csapadékra van kilátás. Vasárnap erősen felhős vagy borult idő lesz a jellemző, éjszaka vékonyodni kezd a felhőtakaró. Délután a csapadékzóna lassan kelet felé mozdul, főleg a Dunántúl déli felén zivataros gócok is kialakulhatnak. Hajnalra már a Dunától keletre fekvő részekre tevődik a csapadék súlypontja. Hétfőn tovább szakadozik, gomolyosodik a felhőzet nyugatról, napközben átmenetileg nagyobb területen csökken a felhőzet, ezzel szemben keleten borongós idő várható. Délelőtt még a Tiszántúlon több helyen eshet, másutt elszórtan képződhetnek záporok. A nap második felében délkelet felől ismét felhősödésre, növekvő csapadékhajlamra kell számítani. Vasárnap a keleti, délkeleti, hétfőn már főként a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, sőt néhol meg is erősödik. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 14 fok között alakul. A szakadozottabb nyugati részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 17 és 22 fok között várható.

Európában lényeges változás nem történt. Némi változatosságot egy ciklon okoz, amelynek középpontja Izland felett található, és a hidegfrontja a Brit-szigeteken okoz többfelé csapadékot. A mediterrán térségben továbbra is egy alacsonynyomású képződmény örvénylik, így ott tovább folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő. A Kárpát-medencén az említett légörvény átvonul, hétfőn már távolodni kezd.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Ráadásul hat egymást követő napot tölthetnénk otthon a karácsonyi héten a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss tervezete szerint. Lenne ugyanakkor három olyan szombat is, amikor dolgozni kellene.

Halálos motorbaleset történt a fővárosban a Gyáli úton hétfő délután, az utat a Könyves Kálmán körútnál lezárták – tudatta a rendőrség a honlapján.

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.