Már több fideszes polgármester szerint is meg kéne szüntetni az ingyen parkolást

Cser-Palkovics és Szita szerint is komoly bevételkieséseket okoz.

2021. május 9., 09:33

Szerző:

Újra kéne gondolni az ingyenes parkolást – legalábbis ezt javasolja Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. A politikus szerint a városnak havonta nagyjából 20-30 millió forint bevételkiesést okozott az intézkedés. Hasonlóan vélekedik Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is. Ő azt mondta: a megyeszékhely eddig 240 millió forintot veszített emiatt.

„Ma már mindegyik nagyvárosnak az az érdeke, hogy a jelenlegi szabályokat át lehessen gondolni, és felül lehessen vizsgálni, akár úgy is, hogy az önkormányzatok a jövőben maguk dönthessék el, hogy milyen módon szervezik meg a közterületi parkolást” – nyilatkozta Cser-Palkovics az ATV híradójának.

Emlékeztetett: a legutóbbi kormányzati egyeztetésen azt ígérték nekik, hogy az újraindítással párhuzamosan a parkolásra vonatkozó rendeleteket is újra fogják gondolni.

„Nagyon remélem, hogy most, amikor egyre csökken a betegségszám, köszönhetően annak, hogy egyre többen oltatják be magukat, sor kerül az ingyenes parkolás feloldására. Most már úgy érzem, hogy nem lesz rá szükség” – mondta Szita a híradónak.

Az ingyenes parkolást tavaly tavasszal rendelte el a kormány, akkor csupán júliusig. Aztán novemberben újra ingyenessé tették a parkolást, akkor határozatlan időre. Azóta már több polgármester, köztük a VII. kerületi Niedermüller Péter is szorgalmazta, hogy állítsák vissza a díjakat.

Kiemelt képünkön Cser-Palkovics András. MTI/Bodnár Boglárka

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.