Már teszteli a belügy a pedagógusok alkalmasságát

A rendszert szeptembertől élesítené Pintér minisztériuma, de már februártól a tavaszi félév alatt 40-50 intézményben elkezdték tesztelni az értékelési rendszert.

2023. március 1., 17:07

Szerző:

A Telex birtokába került az a teljesítményértékelő rendszer, amivel Pintér Sándor belügyminiszter indítványára vizsgálnák a pedagógusok alkalmasságát. A nyári szünetben tartanak egy kísérleti kiértékelést, hogy elvégezhessék a szükséges módosításokat az őszre tervezett éles bevetésre. A minisztérium nagylelkűen az javasolja, hogy a következő tanévben még ne legyen anyagi következménye a teljesítményértékelésnek.

Minderről – állítólag – a pedagógusok véleményét is kikérné a minisztérium.

Január elején vált ismertté, hogy miként is tervezi megoldani a pedagógusok problémáit a kormány. Pintér Sándor egy olyan tesztrendszer kidolgozását vetné be, ami a tanárok hatékonyságát mérve állapítaná meg a munkáért járó juttatást.

A „tanármérték” két alapvető részből állna: személyre szabott szakmai követelmények (éves fejlesztési célok vagy teljesítménycélok) meghatározásából és ennek értékeléséből, valamint a munkavégzés meghatározott (mennyiségi és minőségi szempontokra egyaránt kiterjedő) értékelési szempontjai alapján történő meghatározásból – idézi a portál a megszerzett dokumentum alapjait.

Az intézményvezetők számára nyolc, a pedagógusoknak tíz kompetenciaterületet jelöltek ki, amelyek teljesítésének mértéke határozza meg az alkalmazhatóság mennyiségi és minőségi mutatóit. A kompetenciák felmérésébe tartozó elvárás többek között az eredményesség, hatékonyság; a munkaterhelés, terhelhetőség; pedagógiai és szakmai minőség; tanulók, munkatársak értékelésének rendszeressége, megfelelősége; munkafegyelem és a határidők betartásának mértéke; a kommunikáció és szakmai együttműködés; tehetséggondozás, felzárkóztatás; a szülőkkel és családokkal való kapcsolattartás; elkötelezettség és etikus magatartás is.

Mindezt egy erre kidolgozott, maximálisan 100 pontot elérhető értékeléssel kívánják meghatározni.    

A Telex emlékeztet arra, hogy a Belügyminisztérium által erőltetett teljesítményrendszer ellen változatlanul tiltakoznak a pedagógus-szakszervezetek. Főként, hogy ennek kidolgozásába sem őket, sem más, általuk legitimnek vélt szakmai szervezetet és szempontot nem vontak be.  

Többek között ez is motiválta, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) levelet írt az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament frakcióinak. Ebben felhívják az unió törvényhozók figyelmét, hogy a magyar kormány továbbra sem tesz eleget a széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetésre vonatkozó uniós vállalásainak.

(Diákok rajzolnak a táblára a Kispesti Pannónia Általános Iskola tantermében a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.