Már a rendőrség is nyomoz a Dunába szivárgó rákkeltő mérgek miatt

2018. november 15., 15:58

Szerző:

Környezetkárosítás bűntett gyanúja miatt nyomoz a rendőrség az Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a folyóba szivárgó mérgező, rákkeltő anyagok miatt – írja az Index.

Augusztusban a Duna alacsony vízállása miatt lehetett észrevenni, hogy a Gázgyár súlyosan szennyezett talajából kis csatornákban folyamatosan szivárognak a folyóba a vegyianyagok. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő terület kármentesítéséért a Nemzeti Közművek Zrt. alá tartozó NKM Földgázszolgáltató Zrt. lenne a felelős a budapesti városvezetés szerint.

Az Óbudai Gázgyár felújított épületei
Fotó: Wikipédia

Arról már már egy 2009-es, az akkori környezetvédelmi hatóság által elvégzett vizsgálat óta lehetett tudni, hogy a gyár területéről folyamatosan szivárognak a mérgek. Már tíz éve megállapították, hogy a cianid mindhárom mérési pontban meghaladta a határértéket, az arzén és az ólom mennyisége a hatszorosa volt a megengedettnek. Ezen felül határértéken túli eredményt mutattak ki az etil-benzolból, a xilolokból és a naftalinokból, a talajban pedig a cink, a higany szintén túllépte a szennyezettségi határt.

2017-ben közbeszerzési pályázatot írtak ki a Gázgyár kármentesítésére és a talaj kicserélésére. Egy éve 9,49 milliárd forintra becsülték ennek költségeit, a tervek szerint 669 753 tonna talajt kellett volna eltávolítani. A pályázat eredménytelen lett, mivel egyetlen pályázó jelentkezett, és az is a becsült ár duplájáért vállalta volna a munkát.

A várhatóan elszálló költségeknek is köszönhető, hogy a kormány végül letett arról, hogy a területen – akár olimpiai rendezéshez is használható – kerékpárstadiont (velodromot) építsen. Akkor egyes becslések 25 milliárd forintra taksálták a kármentesítés költségét.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.