Már 35 emeletes vonat van Magyarországon

Újabb KISS emeletes motorvonatot vett át a MÁV-START, a 35. járművet hétfőtől a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon utazók vehetik igénybe.

2022. június 26., 18:15

Szerző:

A MÁV az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, az átvett járművek napi szinten közlekednek a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon. Hétvégén Budapest, Szolnok, Debrecen és Nyíregyháza között egyes sebesvonatokban is KISS motorvonat jár.

Kitértek arra, hogy a tavalyi siker után május 16-tól újra emeletes vonattal is elérhető a Balaton, hétvégente és ünnepnapokon a Dunakanyar és Fonyód közötti oda-vissza közlekedő Jégmadár expresszvonatban. A főszezoni menetrend életbelépésével, emellett június 18-tól további vonatokban állított be KISS-t a vasúttársaság.

Ezeken a járatokon - mint kiemelték - 12 kerékpár is szállítható. A zsúfoltság elkerülésére a KISS vonattal közlekedő járatokra kötelező helyjegyet váltani, ha kétkerekűvel utazik valaki, akkor a kerékpárra is. A jegyek megválthatók elővételben a pénztárakban, az automatáknál és az online felületeken is.

A közlemény szerint a megrendelt 40 darabos flottából már csak öt szerelvényt vár a MÁV-START. Várhatóan december végéig ezek a KISS vonatok is megérkeznek a vasúttársasághoz - olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép: KISS motorvonat. Fotó: MÁV)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.