Mint Makó Jeruzsálemtől, olyan messze még a makói gáz kitermelése

Bár elméletben megérné belefogni a kitermelésbe, valójában mégsem.

2022. augusztus 12., 17:47

Szerző:

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón kifejtette: minden adott a makói gázmezőn a kitermelés megkezdéséhez. A Napi.hu összefoglalója szerint 2015-ben a kanadai Falcon Oil & Gas leányvállalata, a TXM Gáz és Olajkutató Kft. arról beszélt, hogy akár 1000 milliárd köbméternél is több gáz lehet a Makói árokban, igaz, a gáz legalább 3500 méter mélyen van, és körülötte 280-300 fokot mértek, amihez még az amerikai palagázos repesztéses technológia is kevés. A TXM Gáz és Olajkutató Kft. az elmúlt években rendre százmilliós veszteségeket produkált, igaz, tavaly tőkeemelést hajtottak végre, és a gáz jelenlegi piaci ára miatt úgy tűnhet, hogy most meg is érné a kutatásba és a kitermelésbe fektetni.

Azt azonban túlzás volt meglengetni, hogy Makó megoldást jelenthetne hazánk jelenlegi helyzetére.

„Makón már évek óta nem történik semmi: se kutatás, se kitermelés. Magyarországon természetesen több helyen is folyik kutatás, pl. a Hajdúságban, Zala megyében, vagy Nyékpusztán is, ahol az MVM dolgozik. A hazai földgázmező kutatásban a legbíztatóbb hely Nyékpuszta, ám a földgáz ott is legalább 3500-4000 méter mélyen van, és ennek a kitermeléséhez speciális technológia kell”

– nyilatkozta a 168.hu-nak Csallóközi Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Gáz és Olajipari tagozatának elnöke. 

Csallóközi hozzátette, hogy Magyarországon jelenleg 1,5 milliárd köbméter földgázt termelnek évente, ami az ország éves fogyasztásának 10-15 százalékát fedezi. Ha a jelenleg futó kutatások sikerrel zárulnak, akkor ez az arány növelhető, de nehéz megjósolni, hogy mekkora mértékben.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.