Magyarországra jön az Európai Parlament Pegasus-bizottsága

Magyarországra jön az Európai Parlament Pegasus-bizottsága február 21-22-én.

2023. január 9., 19:28

Szerző:

Február 21-22-én Magyarországra érkezik az EP Pegasus Bizottsága – közölte Rónai Sándor, a DK EP képviselője. Rónai mellett a bizottság tagja még Schaller-Baross Ernő és Donáth Anna is.

Rónai posztjában arról írt, hogy a Pegasus-bizottság hétfőn látott neki újra munkához. Ennek részeként döntöttek erről a bizottság február végén ellátogat Magyarországra, és kérdéseket tesznek fel Varga Juditnak, hogy alaposan megvizsgálják a lehallgatási botrány magyar szálát.

„Elengedhetetlen, hogy megismerjük az ügy minden apró részletét, csak így tudunk majd hatékony szabályokat alkotni. Ugyanis nemcsak az a dolgunk, hogy megnevezzük a felelősöket, hanem hogy megvédjük az uniós állampolgárokat, köztük a magyarokat attól, hogy saját kormányuk kémkedjen utánuk” – írta Rónai. 

(Kiemelt kép: Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.