Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója: Nem zárható ki, hogy ez a rendszer is nagy változással ér véget

Ha a magyar ellenzék túl akarja lendíteni a társadalmat a külső hatások hagyományos elutasításán és a változatlansághoz való ragaszkodáson, akkor nagyon alaposan ki kell fejtenie, hogy mit jelent ez a mai Európa, hogy mi van a nemzetállamokon túl, és hogy ahhoz milyen viszonyt kell kialakítanunk – vélekedett lapunknak adott nyilatkozatában Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

2020. január 10., 06:20

Szerző:

– Van olyan feltételezés, hogy Orbán Viktor már annyira lebontotta a fékeket és ellensúlyokat, hogy a szükséges visszajelzéseket sem kapja már meg, és elveszíti kapcsolatát a realitásokkal.

– Ezt téves olvasatnak tartom. Szerintem az ellenzék rossz olvasatát adja az orbánizmusnak. Szó sincs arról, hogy ő elszakadt volna a valóságtól: ő a magyar történelem olyan olvasatát nyújtja, amely nagyon távol áll a balliberális olvasattól. A nyolcvanas évek végén az akkori különböző elit csoportok fölfedezték maguknak Nyugat-Európát, és arról kezdtek beszélni, hogyan lehetne itthon megvalósítani a nyugat-európai demokráciát és kapitalizmust. Ez olyan identitáshoz vezet, amelyben nincs benne a magyar történelem egy bizonyos olvasata, amely viszont benne van az orbánizmusban. Az ellenzék tartós versenyképessége attól függ, törekszik-e jobban megérteni, hogy az orbánizmus miért olyan erős.

Fotó: Simon Márk

– Miért olyan erős?

– Azért, mert a magyar társadalomnak a politikához való, történelmileg meghatározott viszonyát jobban érti. Az ellenzék persze jobban érti a mai Nyugat-Európát. A mai Fidesz pedig jobban érti a vidéki Magyarországot, a mindennapi embereket, a „változatlanság kultúráját” preferáló magyar társadalmat. Szűcs Jenő írja a Vázlat Európa három történeti régiójáról szóló könyvében, hogy a Nyugat titka: megteremtette saját változásának feltételeit. A magyar titok pedig a változatlanság feltételeinek megteremtése.

– A mostani magyarországi rendszernek a – kétharmados többség birtokában bármikor megváltoztatható – szabályai szerint leváltható-e még a mostani hatalom?

– Egyáltalán nem zárható ki, hogy – a magyar politikatörténet hagyományát követve – ez a rendszer is nagy változással ér véget. Ám szintén lehetséges az, hogy a politikai elit mégis tanul valamit a történelemből, a mai ellenzék ezt az önkormányzati győzelmet arra használja fel, hogy lám, még ebben a kétharmados rendszerben is van esély a győzelemre. Ehhez azonban az kell, hogy elemezzék a Fidesz sikereinek az okát. Ha kielemzik, azt gondolom, nincs az a kétharmados hatalom, amelyet ne lehetne legyőzni adott esetben, ilyen választási törvény mellett is. Bizonyos értelemben 2022 olyan teszt lesz, hogy Magyarországon nagyon hosszú időn keresztül működő dominánspárti rendszert meg lehet-e haladni kataklizmával fenyegető átrendeződés nélkül. 

Az interjú teljes változatát csütörtökön megjelent laőszámunkban olvashatják el. Keressék az újságárusoknál!

 

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.