Magyarország azért támogatja Ukrajnát, hogy elfoglalja Kárpátalját – véli egy orosz politikus

Magyarország, Románia és Lengyelország is területeket akar Ukrajnából – mondja Alekszej Zsuravljov orosz nacionalista politikus. 

2023. június 8., 20:54

Szerző:

Az orosz nacionalista pártvezér, Alekszej Zsuravljov szerint Lengyelország már régóta „nyitogatja a száját, hogy harapjon egyet” Ukrajnából. Úgy véli azonban, nem Lengyelország az egyetlen, amelynek fáj a foga Nyugat-Ukrajna egy részére; többek között Magyarországot is idesorolja – írja az Index.  

 „Lengyelország, Magyarország és Románia részt akar venni Ukrajna felosztásában Kijev megsegítésének látszatával” 

– mondta a news.runak Alekszej Zsuravljov, az orosz védelmi bizottság alelnöke és a nacionalista Rogyina párt elnöke. A parlamenti képviselő szerint ezért van az, hogy Andrzej Duda lengyel elnök a tárgyalásokon „kényszeredetten mosolyog” Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőre. „Most, hogy az ukrán csapatok Kelet-Ukrajnával vannak elfoglalva, lehetőség nyílik arra, hogy a Nyugat-Ukrajnára igényt tartó Lengyelország, Magyarország és Románia elfoglalja ezeket a területeket Kijev megsegítésének álcája alatt” – fogalmazott az orosz politikus. Hozzátette: „Lengyelország már régóta nyitogatja a száját, hogy harapjon egyet az ukrán Galíciából”. 

A nacionalista pártelnök ezzel a kijelentéssel kommentálta Anders Rasmussen volt NATO-főtitkár kijelentését, amely szerint Lengyelország és a balti államok közvetlenül beavatkozhatnak az ukrajnai konfliktusba. Rasmussen korábban azt mondta, hogy egyes NATO-tagállamok csapatokat küldhetnek Ukrajnába. Szerinte ez akkor lehetséges, ha Kijev nem kap biztonsági garanciákat a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón.

(Kiemelt képünk: A kárpátaljai rendőr-főkapitányság gyorsreagálású zászlóaljának tisztjei éles lőgyakorlaton a Nagybereznai járásban található lőtéren 2015. augusztus 31-én. MTI Fotó: Nemes János)

Tegnap 20:59

Elutasította a Vállalkozásfejlesztési Bizottság Balassa Péter képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét. Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáért a Jobbik politikusa törvényjavaslatot nyújtott be. A bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.