Magyar Szakszervezeti Szövetség: Orbán Viktor megszegte Brüsszelben tett ígéretét

A társadalmi egyeztetés intézményének visszaállítását, valós és hiteles egyeztetést követelnek a szakszervezetek – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a KATA adózási rendszer átalakításának körülményeire, amellyel – a szövetség szerint – Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tett ígéretét megszegve itthon ismét keményen arcul csapta a társadalmi és szociális partnereket.

2022. július 14., 11:24

Szerző:

A szakszervezetek többsége eddig is jól tudta, a kormány semmibe veszi a szakmai és szociális javaslataikat, hiszen a munkavállalók érdekeit és életét befolyásoló nagy döntések előtt sem méltatja érdemi párbeszédre az érdekvédőket – olvasható a lapunknak elküldött MASZSZ közleményében.

Kiemelik, hogy a KATA és legutóbb a rezsi szabályok megváltoztatásának módja azonban minden eddiginél jobban bizonyítja, a jelenlegi hatalom akkor sem kíváncsi az egyes társadalmi csoportok, így a szakszervezetek érveire vagy javaslataira sem, ha a miniszterelnök Brüsszelben elkötelezi magát az érdemi egyeztetésre és párbeszédre.

Mint ismert, az EU-s helyreállítási alap megszerzése érdekében Orbán Viktor miniszterelnök nem rég fogadta el a kitételt, miszerint a kormánynak a jövőben az általa kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagynia a társadalmi egyeztetésre. Ezt a fogadalmát a MASZSZ elnöke szerint azonban máris megszegte, hiszen „rapid módon, egyeztetés nélkül módosította a KATA szabályokat, nagy ütést mérve ezzel – újfent – a társadalmi szervezetekre.”

Végtelenül rossz üzenet ez az érdekvédőknek és a munkavállalóknak is

– véli. Mit várhatnak ezek után a szakszervezetek, például a minimálbér tárgyalásokon? Zlati Róbert szerint a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója mostani megváltoztatásának módja intő jel az ősszel kezdődő bértárgyalások előtt, ezért jó lesz a szakszervezeteknek minden váratlan fordulatra is felvértezve ülni a tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőivel.

„A történtek után nem árt, ha résen leszünk, s ha kell, együtt követeljük az érdemi párbeszédet, a tárgyalásokon résztvevő minden szereplő komoly javaslatának a figyelembe vételét, megfontolását, s ha arra érdemes, akkor az elfogadását is” – szögezte le az elnök.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart. Fotó: 168.hu archív)

21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.