Tovább vegetálnak a magyar posták

Magyarországon a száz százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Posta Zrt. látja el a postai szolgáltatásokat. Azonban az internetes levél- és üzenetküldő alkalmazások, az okostelefonok és a piaci alapon működő futár- és csomagküldő szolgáltatások elterjedésével a posta forgalma jelentősen visszaesett. A megoldás egyelőre várat magára.

2023. szeptember 28., 10:26

Szerző:

A nagy múltú állami cég már évek óta takarékossági intézkedésekre kényszerül a Magyar Posta. Folyamatos a létszámleépítés, elbocsátások, fiókok bezárása. A kormány mindezt az önkormányzatok felelősségi körébe hárítja, ezzel csak mélyíti az így is nehéz helyzetben lévő önkormányzatok tevékenységét.  

A nyugat.hu összefoglalója szerint a közösségi médiában tapasztalható vélemények szerint a közvélemény nagy része szintén az önkormányzatokat tartja felelősnek a posták bezárása, leépülése miatt. Ebben nem kis szerepet játszik az állami média túlsúlyos véleményformálása.

A Magyar Posta helyzetét csak nehezíti, hogy a levelet, képeslapot felváltotta az email, a csomagszállítást egyre inkább felváltja az internetes alternatíva, továbbá megszüntették a táviratküldést is. Harminc évvel ezelőtt évente mintegy nyolcmillió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. Idén júniustól már nyomtatott újságot sem árul a posta – sorolja a mára kialakult tényeket a portál.

Tavaly októberben 210 településen 366 kispostát zártak be a magas energiaárakra, és így a magas üzemeltetési költségekre hivatkozva az országban. Azt nem tudni, milyen szempontok alapján választottak, de többségében kistelepülések kispostáit zárták be, köztük olyanokat, ahol komoly problémát okozott a posta hiánya.

Utóbbiak közé tartozik például a Vas megyei Acsád, ahol 340 nyugdíjas él, közülük 160-an a Máltai Szeretetszolgálat Időskorúak Otthonában – írja a portál.

A Magyar Posta decemberben bejelentette, hogy január 1-vel újranyithatnak azok a posták, ahol az önkormányzat vállalja, hogy az adott posták üzemelésére vonatkozó szolgáltatásért előre meghatározott díjat fizet. Az országban az ősszel bezárt 2366 postából 45 nyitott ki.

(Kiemelt kép: hivatalos postalogó látható 2013. október 17-én a Budapest VI. kerületi Magyar Posta 62. számú főpostájának falán. AFP FOTÓ / KISBENEDEK ATTILA)

 

Csütörtökön kora délután érkezett a bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére, amely szerint Gerendáson egy holttestet és egy kialudt tűz nyomait találták meg.