HVG: Kormányközeli vállalkozók nyerhetnek a Posta biztosítók eladásán

Az eladást nyílt piaci versenyeztetéssel ígéri a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., de a HVG szerint a pálya egy kormányközeli kézben levő biztosító- vagy pénzügyi csoport felé lejthet. 

2023. szeptember 14., 07:13

Szerző:

Jó eséllyel veszít az állam azon, ha pár hónapos tulajdonlás után a nyílt piacon adja el a Posta biztosítók többségét. Kormányközeli potentátok viszont kaszálhatnak – írja ma megjelent számában a HVG

A lap szerint látszólag nem sok értelme volt, hogy a magyar állam nevében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a tavasszal kifizette a Magyar Posta Biztosító és a Magyar Posta Életbiztosító majdnem 70 százalékos tulajdonrészét a német Talanx-csoportnak (a két társaság közel egyharmada továbbra is az állami postavállalaté). Máris meghirdette ugyanis e részvénycsomagot eladásra. A portéka ára ráadásul csökkenhetett, miután a biztosítási piacra nehéz idők járnak.

A HVG úgy fogalmaz: az Orbán-kormánynak, úgy tűnik, bármennyit megér, hogy magyarországi kézbe kerüljön a biztosítási piacnak is legalább a fele, amit a profit itthon tartásával ideologizálnak meg.

Eközben a magyarországi biztosítótársaságok egyre inkább híján vannak a profitnak.

Bár az eladást nyílt piaci versenyeztetéssel ígéri a Corvinus, ilyen előzmények után sejthető, hogy a pálya egy kormányközeli kézben levő biztosító- vagy pénzügyi csoport felé lejthet.  A HVG információi szerint az első szakasz csöndben már el is indult.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels.com)