Joggal tartanak Magyar Pétertől az ellenzéki pártok?

Nagy Attila Tibor szerint az ellenzéki pártokat rosszul érinti a Magyar Péter-jelenség, így jogos a félelem a részükről.

2024. április 1., 09:50

Szerző:

Nagy Attila Tibor az MSZP–DK–Párbeszéd által bejelentett közös listás indulásról kifejtette, hogy az „erősebbecske fogott össze a nagyon gyengékkel”. A politikai elemző az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a Demokratikus Koalíciót nem tartja gyengének, viszont a Párbeszéd szinte mérhetetlen támogatottságában, míg az MSZP kispárttá zsugorodott – olvasható az Index szemléjében. Megjegyezte, jelenleg „Magyar Péter-őrület van, ami rossz az ellenzéki pártoknak”, így a közös megállapodás erre is válasz lehet.

A politikai elemző úgy látja, a jelenlegi politikai légkör logikája alapján Magyar Péter nagyon sok szavazatot vehet el a jövőben az ellenzéktől. Példaként említette a Momentumot és a Kutyapártot. Szerinte a Magyar-jelenség a DK-t érinti a legkevésbé, de azért ők sem lehetnek nyugodtak.

„Magyar Péter kezdi elszívni a levegőt az ellenzéki pártoktól, ezért arra jöttek rá, hogy ha külön-külön indulnak, akkor nagy lebőgés lehet a vége”

– fogalmazott a műsorban Nagy Attila Tibor.

Magyar Péter manipulációs technikát alkalmazhat?

Mint ismert: Magyar Péter az elmúlt héten közösségi oldalán üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek Deutsch Tamás EP-listavezetőségével kapcsolatban. A jogász egy állítólagos rendőri tanúvallomást is megosztott, amelyben súlyos, kábítószerrel kapcsolatos vádakat fogalmaztak meg a politikusról.

Nagy Attila Tibor az üggyel kapcsolatban kifejtette, nem hinné, hogy Magyar Péter rendelkezne bármilyen bizonyítékkal, amivel alátámaszthatná az állítását. Hozzátette, a Deutsch Tamásról említett vádakat jogerős bírósági ítélet sem erősítette meg, tehát véleménye szerint a jogász részéről ez negatív kampány volt.

Kifejtette, Magyar Péter olyan manipulációs technikát alkalmaz, amelyben a valóságnak csak egy szeletét tárja elénk. Nagy Attila Tibor azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Varga Judittal készült exkluzív interjúról akarta elterelni a figyelmet a jogász, mivel volt felesége súlyos állításokat fogalmazott meg róla.


Gulyás Gergely: Magyar Péter az új Márki-Zay!

Gulyás Gergely, akit Magyar Péter korábban a barátjának nevezett, szintén egy Facebook-posztban reagált a Magyar által közzétett hangfelvételre.

Varga Judit után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált a Magyar Péter által kedden közzétett hangfelvételre, ami Magyar szerint a korábbi állításait támasztják alá. „Sok hűhó semmiért. Kipukkadt a lufi! Egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitának semmi köze a közélethez. Magyar Péter az új Márki-Zay! Csak annyi különbség, hogy Márki-Zay Péter nem terrorizálta a feleségét!” – írta Facebook-oldalán Gulyás, aki Magyar Péter korábban a barátjának nevezett.

Gulyás ezzel arra utalt, hogy Varga Judit arról írt a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után: Magyar Péter egy alkalommal üvöltözött vele és szidalmazta, és közben könyveket vágott a hátához. A volt igazságügyi miniszter állítása szerint Magyar Péter több mint egy éve zsarolta a róla készült hangfelvétellel. 

Magyar Péter hangfelvétele Gulyás Gergely és Varga Judit számára is kompromittáló

Közzétette azt általa ígért, 2023 januárjában készített hangfelvételt Magyar Péter kedden reggel, mielőtt belépett volna a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületébe, ahol ismét kihallgatják őt a Völner-Schadl-üggyel kapcsolatban.

„Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be” – hangzik el Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter szájából azon a felvételen, amelyet Magyar Péter készített az otthonukban. Varga Judit a Völner-Schadl ügyről beszél a felvételen.

A felvételen Magyar Péter mondja ki, hogy Schadl György Rogán Antal embere arra hivatkozva, hogy ezt mondta korábban „Rogán és Gergő is” (feltehetően Gulyás Gergely, mivel Magyar korábban azt mondta, az ő neve is előkerült a beszélgetésben). Magyar Péternek arra a kérdésére, hogy ha ennyire „az ő emberük” volt Schadl, akkor miért nem mentették meg, Varga azt felelte: „Nem volt rá több lehetőségük. Ez a nagy probléma".

„Az ügyészség független?" – kérdezett rá Magyar. Varga Judit azt felelte, igen, majd hozzátette, „mert Polt nem”, utalva Polt Péterre, Magyarország legfőbb ügyészére.

„Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek” – mondta Varga.

Magyar ezután azt mondja, hogy „tehát valaki lehallgatott valamit, és azt már nem tudták kiszedni az iratokból”, amit a volt neje a felvételen megerősít.

Hogy a lehallgatás után hogyan jutottak a jelenlegi helyzetig, arról Varga azt mondta: „Meg elindult és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok, akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba... nem hagyta abba...” Magyar megerősítette, hogy Varga Judit már korábban említette neki, hogy Völnert figyelmeztették, mire Varga azt felelte: „már tavasszal szóltak neki".

A felvétel közzététele után Varga Judit hosszú posztban számol be arról, hogy kapcsolati erőszakot szenvedett el Magyar Pétertől, és csak azért mondta, amit a felvételen mondott, mert megfélemlítette őt a korábbi férje.

 (Kiemelt kép: Magyar Péter Facebook-oldala)