Magyar Nemzet: Az anorexia igazán magányossá tesz

Az egyik legsúlyosabb pszichiátriai betegségre hívja fel a figyelmet Margreth Olin Ön-kép című filmje, amely még szerdáig látható az interneten a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál programjában.

2021. március 9., 07:08

Szerző:

Az egyik legsúlyosabb, sokszor ­halálos pszichiátriai betegségre, az anorexiára hívja fel a figyelmet Margreth Olin éveken át forgatott dokumentumfilmjében, amelynek címe: Ön-kép, és amely még szerdáig látható az interneten a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál programjában – adja hírül a Magyar Nemzet.

A nemzetközi diákzsűri által díjazott dokumentumfilm egyrészt azt mutatja be, miért alakul ki egy hiperérzékeny lány esetében egy önpusztító betegség, másrészt a filmben látható elborzasztó képek talán alkalmasak arra is, hogy a fiatalokat távol tartsák a koplalástól.

A film főhőse, Lene Marie Fossen tízévesen lett anorexiás. Margreth Olin Ön-kép című dokumentumfilmjéből kiderül, hogyan válik az anorexiás lány világklasszis fotóművésszé. Persze azok a fényképei a legmegrázóbbak, amelyeket önmagáról készít. Saját testét mutatja meg a világnak, íme, ilyen emberi ronccsá teszi az anorexia az embert. A lány önmagáról készített portréin gyakorlatilag egy csontvázat láthat a néző. A képek megrázók és sokkolók, de talán még a látottaknál is megrázóbb mindaz, ami a filmben elhangzik. A lány elmondja, hogy ő tulajdonképpen az étel elvonásával bünteti magát. Az nem igazán derül ki, miért van erre szüksége, de a film jórészt arról szól, hogy ez a lány szörnyen szenved. Súlyos önbizalomhiánnyal küzd, a fényképészet területén elért sikereinek sem tud örülni igazán, életét céltalannak és üresnek érzi.

A filmben a lány többféleképpen is megfogalmazza, miért lett anorexiás. Az egyik legerősebb mondata szerint azért, hogy megállítsa az időt, és örökké gyerek maradjon. Kiderül, hogy Lene Marie Fossennel történt valami tízéves korában, aminek révén olyan mértékű bűntudata lett, hogy önmaga ellen fordult. A film igencsak keményen szól arról, hogy az anorexia valamiféle büntetés a lány számára. Betegséget kreál magának, ahogy mondja, azért, hogy valaki vigyázzon rá, és ne legyen egyedül – olvasható a hírportálon.

A filmet itt lehet megnézni.

(Kiemelt kép: Részlet Margreth Olin Ön-kép című dokumentumfilmjéből. Forrás: BIDF)

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.