Magyar katonák, akik már nem térhettek haza Afganisztánból

A Magyar Honvédség missziói közül az afganisztáni volt, ahol a legtöbb magyar katona vesztette életét az elmúlt 18 év alatt.

2021. augusztus 16., 16:23

Szerző:

A MH Tartományi Újjáépítési Csoport 2006 ősze óta szolgál az afganisztáni bagláni tartományban. Az afganisztáni a NATO  legnagyobb katonai művelete volt. A közép-ázsiai országban állomásozott, körülbelül 47 ezer fős ISAF-csapatokban, megközelíthetőleg 700 magyar katona szolgált. 

Az afganisztáni NATO-kötelékben a magyar katonák az elmúlt 18 évben számtalan feladatot láttak el a könnyűlövész századtól és a helikopter kiképzéstől kezdve a biztosító és a tartományi újjáépítési csoporton keresztül az egészségügyi és a mentorcsoportig, de egy időben a kabuli reptér üzemeltetését is ellátták. Segítettek helyi bajba jutott civileken és önkénteskedtek afgán iskolákban is. 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy sajtóeseményen azt nyilatkozta, hogy a 2017-ben elindult honvédelmi- és haderőfejlesztési program, eredeti nevén a Zrínyi 2026, ami túlmutat az eredetileg meghatározott időponton és egy hosszú távú projektté vált, ennek az oka, hogy nagyon gyorsan változnak a biztonsági körülmények, kihívások és ezekre dinamikusan kell reagálnia a hazai védelmi képességeknek. Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról azt mondta a honvédelmi miniszter, hogy a NATO-művelet befejeződött, de hogy mit hoz a közeljövő, az a politikai helyzet alakulásának a függvénye.

Június végével gyakorlatilag befejeződött a NATO-koalíció csapatainak kivonása Afganisztánból, beleértve a koalíció vezető országot, az Egyesült Államokat. Ha az anyagiakat tekintjük, USA rengeteg pénzt költött az Afganisztánban állomásozó katonákra és semmit se kapott cserébe csak újabb háború kialakulását, a jelenlegi helyzetet tekintve. Ezalatt 7 magyar katona adta életét a békéért cserébe. Négyen valamilyen ellenséges harci cselekmény miatt, ketten autóbalesetben, az egyik század-orvos pedig szívinfarktusban. Köztük volt két női katona is, az egyikük akkor vesztette életét, amikor már úton volt haza, Magyarország felé. 

Kovács Gyula 

2008.június 10-én egy improvizált robbanószerkezetet próbált meg hatástalanítani, majd a sikertelen művelet után eltávolítani azt, az eszköz elszállítás közben felrobbant. A helyszínen életét vesztette. 

Nemes Krisztián 

Kovács Gyula posztumusz helyét vette át. A tábortól mintegy ötven kilométerre robbanószerkezetet találtak. A százados egy helyi afgán rendőrrel kezdte meg a felderítést. A szerkezet felrobbant. A robbanásban a rendőr megsérült, Nemes Krisztián százados pedig életét vesztette. 

Pappné Ábrahám Judit

Egy 11 autóból álló konvoj tartott Mazar-e Sharif városába, ahonnan a katonák haza utaztak volna Magyarországra. A negyedik autónál történt robbanást követően három oldalról is tűz alá vették a magyar katonákat, akik azonnal segélyhívást adtak le. A segélyhívásra német katonák és afgán rendőrök érkeztek. További két magyar katona is megsérült ők azonban könnyebben, nyolc napon belül gyógyuló sebesüléseket szereztek. Az egyik kocsiban ülő Pappné Ábrahám Judit meghalt, másik három katona súlyosan megsérült. Egyikük, Kolozsvári György később belehalt a sérüléseibe.

Róth Orsolya és Dálnoki András 

2011. május 17-én vesztették életüket egy közúti balesetben. Sérüléseik, annyira súlyosak voltak, hogy András a helyszínen, míg Orsolya a kórházban vezető úton belehalt a sérüléseibe. 

(Kiemelt kép: A magyar katonák távoznak a német Camp Marmal légibázison tartott ünnepségről az afganisztáni Mazari-Sarifban 2013. március 26-án. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)