Emberek százezreinek kell elhagyni otthonukat Afganisztánban

Súlyos emberi jogsértések az országban.

2021. augusztus 16., 11:45

Szerző:

A háborúnak vége Afganisztánban, az uralom típusa és a rendszer formája hamarosan tisztázódik – jelentette ki a tálibok politikai irodájának szóvivője vasárnap az al-Dzsazíra katari székhelyű tévének nyilatkozva. Mohammed Naim szóvivő elmondta, hogy egyetlen diplomáciai testület vagy annak bármelyik központja sem volt célpont. Hozzátette, szervezete mindenkit biztosít arról, hogy gondoskodik az állampolgárok és a diplomáciai képviseletek biztonságáról.

"Készek vagyunk párbeszédet folytatni minden afgán személlyel, és garantálni fogjuk számukra a szükséges védelmet" – hangoztatta. Kijelentette, szervezete minden lépést felelősségteljesen tesz, és mindenkivel békét akar. A tálib lázadók vasárnap vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba. Ezzel egy időben Asraf Gáni elnök elhagyta az országot, mondván, el akarja kerülni a vérontást, mivel az iszlamista fegyveresek közel kerültek ahhoz, hogy átvegyék az ország irányítását.

Naim az afgán elnök meneküléséről azt mondta, nem számoltak vele, és még a politikushoz közel állók sem számítottak rá. Hangsúlyozta, hogy szervezete most látja húsz éve tartó erőfeszítéseinek és áldozatainak eredményét. „Elértük, amire vágytunk, vagyis országunk szabadságát és népünk függetlenségét". Kifejtette: "Nem engedjük, bárki is arra használja a földjeinket, hogy bárkit célba vegyen, és nem akarunk ártani másoknak.” Szerinte szervezete nem fog beavatkozni mások ügyeibe, és cserébe nem engedi, hogy beavatkozzanak az ő ügyeikbe.

„Nem hisszük, hogy a külföldi erők megismételnék afganisztáni kudarcos tapasztalataikat ”– mondta. Végezetül arról beszélt, hogy a tálibok készek párbeszéd útján kezelni a nemzetközi közösség aggodalmait.

Az ENSZ vezetője hangsúlyozta, hogy nagy aggodalommal követi az afganisztáni helyzetet. Egyben felszólította a tálibokat és minden más felet, hogy az életek védelme és a humanitárius szükségletek kielégítése érdekében tanúsítsanak maximális önmérsékletet. Kifejtette, hogy a konfliktus miatt emberek százezrei kényszerülnek otthonaik elhagyására. A harcok által leginkább érintett közösségekben továbbra is súlyos emberi jogi jogsértésekről számolnak be.

Különösen aggódalommal szólt a nők és lányok jövője miatt, akiknek nehezen kivívott jogait meg kell védeni. Minden jogsértésnek véget kell vetni – írta. Felszólította egyben a tálibokat és mindenki mást, hogy biztosítsák a nemzetközi humanitárius jog, valamint minden ember jogainak és szabadságának tiszteletben tartását.

A kiadott közlemény szerint az ENSZ továbbra is elkötelezett az afgán állampolgárok humanitárius segélyezése mellett. A dokumentumban kiemelték, hogy a nehéz afganisztáni helyzetben egyre nagyobb szükség van humanitárius segítségre. Ennek érdekében a főtitkár felszólított minden felet, hogy szavatolja a humanitárius dolgozók akadálytalan munkáját, és hogy a szükséges segélyek időben eljuthassanak az érintettekhez.

A különböző afganisztáni ENSZ-missziókban dolgozó személyzet létszáma eléri az 5000 főt, többségük helyi lakos, bár több száz külföldi is részt vesz a műveletekben. Néhányukat az elmúlt hetekben a tálibok offenzívája közepette Kabulba telepítették át. Guterres hétfőn felszólal a Biztonsági Tanács Afganisztánnal foglalkozó ülésén.

Franciaország megerősítette katonai jelenlétét az Egyesült Arab Emírségekben, hogy megkönnyítse állampolgárai kimenekítését Afganisztánból. Az ország vezetése azután döntött így, hogy  a kabuli francia nagykövetséget az afgán főváros repülőterére helyezték át. A francia kormány hangsúlyozta azt is, hogy védelemben részesítik az afgán civil szféra szereplői – írta az MTI.

A francia külügyi tárca tájékoztatása szerint Abu Dzabin keresztül mentik ki az Afganisztánban lévő francia állampolgárokat. A francia kormány azt is megismételte, hogy védelemben részesítik az afgán civil szféra szereplőit, az emberi jogi szervezetek tagjait és azokat az újságírókat, akik munkájuk miatt veszélybe kerülhetnek az iszlamista szélsőséges tálibok uralma alatt. „Minden intézkedést megtettünk, hogy amennyire lehet, folytatódjon a vízumok kiállítása a kabuli repülőtéren."

A tálibok az amerikai és egyéb nemzetközi erők végső kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást.

 (Kiemelt kép: Pakisztáni katonák ellenőrzik az Afganisztánba visszatérni kívánó, ott rekedt afgán állampolgárok okmányait a pakisztáni-afganisztáni határátkelőhelyen, Chamanban 2021. augusztus 15-én, miután a tálibok az egész országra kiterjedő gyors offenzíva során átvették az afgán határváros ellenőrzését. Fotó: AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.