A magyar gyógyszeripari termelés tavaly majdnem 1 billió forintot hozott

A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Roche-csoporttal.

2021. december 3., 12:50

Szerző:

A koronavírus elleni védekezés sikerét alapvetően meghatározza, hogy az egyes országok milyen gyógyszeripari kapacitásokkal rendelkeznek, ezért is fontos, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a svájci Roche-csoporttal – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírás alkalmával.

A minisztérium közleménye szerint a Magyarországon 37 éve jelen lévő Roche a globális egészségpiac egyik meghatározó szereplője, amely gyógyszerészeti, diagnosztikai tevékenysége mellett minőségbiztosítási, valamint üzleti szolgáltatóközpontot is létrehozott Budapesten.

„Utóbbi létesítmény idén 300 fővel növelte a foglalkoztatottak számát, a vállalat ennek nyomán már több mint 1750 embernek ad munkát hazánkban”

– tájékoztatott a miniszter. A tárcavezető arról számolt be az aláírási ceremónián, hogy az elmúlt időszak rámutatott az egészségügyi ellátórendszerek sérülékenységére, s korábban nem tapasztalt eszközhiánnyal, ellátási zavarokkal kellett szembenéznie a világnak.

Kiemelte, hogy a gyógyszeripar túlzás nélkül nevezhető korunk legfontosabb, legjelentősebb iparágának, a védekezés sikerét pedig alapvetően határozza meg, hogy az egyes országok milyen kapacitásokkal rendelkeznek ezen a téren.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly 963 milliárd forint volt, és ezzel rekordot döntött, az idei év első kilenc hónapjában pedig elérte a 761 milliárd forintot, ami ugyancsak csúcsnak számít. Az ágazat exporthányada 85 százalék körüli, az érintett cégek 2020-ban hatmilliárd eurónyi értékben szállítottak gyógyszeripari termékeket 124 országba. A szektor jelenleg 30 ezer embernek ad munkát Magyarországon, ez mintegy 30 százalékkal több, mint tíz éve volt.

Elmondta, a kormány korábban hét gyógyszeripari vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, a mostani a nyolcadik. Összesen kilencven céggel jött létre eddig ilyen szerződés.

(Kiemelt képünk: Pécs, 2011. május 9. Tablettázott és ampullába töltött gyógyszerek a Pécsi Tudományegyem gyógyszertárában. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)

 

Új és részletes adatsorokat közölt a KSH a nyugdíjakról, és nyugdíjasokról. Ezek szerint nyugdíjban vagy egyéb nyugdíjjellegű ellátásban Magyarországon 2 millió 423 ezer fő részesült 2024 elején, a jogosultak 76%-a korbetöltött öregségi nyugdíjat kapott – írja a statisztikai hivatal alapján a Portfolio.