Nagyot romlott az egyik gazdasági mutatónk

A KSH adatai szerint. 

2021. december 2., 10:38

Szerző:

Idén szeptemberben 3651 milliárd forint értékben adtak el külföldre magyar termékeket, és 3695 milliárd forint értékű árut hoztak be Magyarországra – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal, szúrta ki a hvg.hu. Euróban számolva az export értéke nem változott az egy évvel korábbihoz képest, az importé 14 százalékkal nőtt, vagyis 1,3 milliárd euróval romlott a termék-külkereskedelmi egyenleg.

A változás egyik legfőbb okát a járműipari leállásoknál kell keresni: a közúti járművel exportja és importja is nagyjából 20 százalékkal csökkent. Fontos változás az is, hogy az energiahordozók exportja 7,9 százalékkal visszaesett, nagyrészt a villamos energia forgalmának csökkenése miatt. Az export 75, az import 70 százalékánál az EU valamelyik másik tagállama volt a kereskedelmi partner.

2021 első kilenc hónapjában összesítve a kivitel és a behozatal is 12 százalékkal nőtt a válságos 2020 január-szeptemberéhez képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 1,2 milliárd euróval, 2,6 milliárd euróra csökkent.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szakember dolgozik a ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzemében 2015. szeptember 2-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.