Magyar cég is beszállított az orosz hadsereget ellátó egyik moszkvai cégnek

A magyar Alumíniumárugyár Zrt. még tavaly nyáron is szállított gázpalackot az orosz hadseregnek harci eszközöket gyártó és szállító moszkvai Ruszbalnak.

2023. június 1., 13:49

Szerző:

A budapesti társaság tagadja, hogy gazdasági kapcsolatban állna az orosz céggel. A Ruszbal alapítójának fia ma már Csehországban gyárt felfújható tankot, ő Nyugatra és az ukrán hadseregnek értékesít 

– értesült a Szabad Európa.

Mára nagyon kevés európai vállalkozás maradt üzleti kapcsolatban az orosz hadseregnek beszállító cégekkel. Összesen 25 ilyen vállalkozás, köztük egy magyar szerepel a The Insider, a Lettországból működő orosz oknyomozó portál listáján. A Budapesten bejegyzett Alumíniumárugyár Zrt. annak a Ruszbal nevű cégnek egyik szerződéses partnere, amely felfújható tankot gyárt az orosz fegyveres erők számára.

A Szabad Európa által látott dokumentumok alapján a magyar cég az utóbbi időszakban évente egyszer, utoljára hónapokkal a háború kitörése után, 2022 júniusában szállított gázpalackot a Ruszbalnak.

Az ilyen tartályok orosz exportjára is vonatkozó uniós szankció 2022. július 10-én lépett érvénybe, így a júniusi szállítással az Alumíniumárugyár még épp nem sértett szankciót.

A Szabad Európa több kérdést is feltett az Alumíniumárugyár Zrt.-nek, amelyekre a cég mindössze ennyit reagált:

„Társaságunk nem áll gazdasági kapcsolatban a nevezett céggel, nem szállít nekik. Társaságunk eleget tesz az EU Oroszországgal szembeni szankciói betartására vonatkozó kötelezettségének.”

(Kiemelt képünk: Egy M1 Abrams harckocsi felfújható csalit mutatnak be a csehországi Decinben, 2023. március 6-án. Egy felfújható fegyvercsalikat, például Himars rakétavetőket gyártó cseh vállalat profitja az ukrajnai orosz invázió tavalyi kezdete óta az egekbe szökött – közölték tisztviselői március 6-án. Az észak-csehországi Decin városában működő, nyolc évvel ezelőtt alapított Inflatech vállalat több mint 30 féle felfújható fegyvertípust gyárt. Michal Cizek / AFP)