Magyar bank segíthette a francia szélsőjobboldali elnökjelöltet

Az európai bankok eddig becsapták előtte az ajtót, de egy rejtélyes magyar bank megsegítheti LePent.

2022. február 2., 13:21

Szerző:

10,6 millió eurós hitelt vehetett fel egy magyar banktól Marine LePen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje a kampányához, számol be róla a francia RTL értesülései alapján a Telex.

A bank nevét az RTL-nek nyilatkozó források nem fedték fel. A szélsőjobboldali LePen már egy ideje járja a különböző francia és EU-s bankokat kampányfinanszírozásért, de mindeddig csak zárt ajtókat talált bankok tucatjainál. A francia elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat két héttel később, április 24-én tartják majd. 

Ahogyan arra a Telex is figyelmeztet, Marine Le Pen jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel. Orbán októberben a Miniszterelnökség épületében fogadta a francia politikust, akivel megbeszéléseket folytattak az Európai Néppártból távozott Fidesz és a Nemzeti Tömörülés esetleges európai szövetségéről. December elején aztán Varsóban egyeztettek a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárttal, a spanyol VOX-szal, valamint más országok nacionalista politikusaival együtt, de az olasz jobboldali és szélsőjobboldali pártok nem voltak ott, és végül nem jelentettek be új EP-frakciót.

(Kiemelt kép: Marine LePen. fotó: RAYMOND ROIG / AFP