Madárinfluenza: több mint húszezer tenyészkacsa „felszámolását” rendelték el

A Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánáson található, mintegy 22 500 példányt számláló tenyészkacsa telepen ütötte fel a fejét a gyilkos kór.

2023. november 7., 15:44

Szerző:

Madárinfluenza terjed Hajdú-Bihar vármegyében; a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta, és már a gyanú alapján megkezdődött az érintett állomány felszámolása.

A közlemény szerint a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánáson található, mintegy 22 500 példányt számláló tenyészkacsa telepen azonosították a vírust. Az állattartó a megemelkedett elhullás, a csökkent takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés drasztikus visszaesése miatt gyanakodott a madárinfluenzára.

A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

Az állomány felszámolását – már a gyanú alapján – megkezdték a hatóságok: a gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, és meghatározták a tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

A NÉBIH a zártan tartást hét vármegyében már október végén elrendelte

Az országos főállatorvos határozata Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét érinti. Ezeken a területeken valamennyi kereskedelmi célból tartott baromfiállományt zárt épületben kell tartani, amennyiben az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

A magas kockázatú vármegyék úgynevezett háztáji állományainál csak a fedetten etetés és itatás kötelező. Azonban minden állattartó érdeke, hogy csökkentse a vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezés kockázatát, ezért a háztáji állományokat is ajánlott zártan tartani.

Arra is kitértek, hogy Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye területén még érvényben van a vízibaromfik vágóhídra szállítás előtti kötelező laboratóriumi vizsgálata.

Az országos főállatorvos határozata és a madárinfluenzára vonatkozó aktuális információk elérhetők a https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza oldalon – olvasható a Nébih közleményében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Designecologist / pexels.com)

 

 

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.