Tombol a madárinfluenza, ukrán és brazil csirkék a boltok polcain

Közel sincs vége a madárinfluenza-járványnak.

2023. január 18., 15:17

Szerző:

A múlt héten Battonyán, Békés vármegye madárinfluenzától addig még mentes területén jelent meg a madárinfluenza. A H5N1-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy csaknem kétezer mulard kacsát tartó gazdaságban igazolta az állatok vágóhídra szállítása előtt levett mintákból. Az érintett madarak nem mutattak betegségre utaló tüneteket – írja a vg.hu.

2022 november 4-e és december 31-e között 89 madárinfluenza kitörést jegyzett fel a Nébih, ezek jelentős részét Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében, de Hajdú-Biharban és Békésben is találtak fertőzött állományt.

Idén négy kitörés is volt – a battonyai mellett a hajdú-bihari Nádudvaron tenyészpulyka-állományban, a Bács-Kiskun vármegyében, Császártöltésen egy hízópulyka-állományban jelent meg a vírus, ami miatt azokat fel kellett számolni. A múlt héten pedig a Noé Állatotthonban tartott madaraknál igazolták a betegséget. Január második felében – ha nem lesznek az adott területet érintő új kitörések – előreláthatóan már bizonyos körzeteket feloldanak a baromfitartók reményei és az állat-egészségügyi hatóság tervei szerint. A termelők számára létkérdés, hogy mielőbb újra tudjanak indulni a telepítésekkel, és megkezdhessék a termelést.

A baromfitartóknak elsődleges kárként azoknak az állatoknak az értékével kell számolniuk, amelyek elhullanak, illetve amelyeket leölnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Ez 3 millió állat elpusztítása esetén mintegy 13-15 milliárd forint, ám a szakértők szerint az ágazatot érintő összes kár elérheti ennek a dupláját is. Közvetett kárként jelentkezik, hogy az érintett területen csak az utolsó fertőzött állomány leölése és a helyének a fertőtlenítése után 30 nappal lehet az ólakat újra betelepíteni. De jelentős kárt okoz az is, hogy a vágóüzemek is állnak, hiszen nincs alapanyag.

A járvány mintegy 28 európai országot érint, és kifejezetten súlyos termeléscsökkenéssel jár. Ez felpörgette az importot, ami javarészt Ukrajnából és Brazíliából származik. Azok után, hogy az Európai Parlament felfüggesztette az ukrán árukra kivetett uniós importvámokat, a csirke és a tojás is fennakadás nélkül áramlik be az Unióba.

(Kiemelt képünk illusztráció: Arcmaszkot és védőruhát viselő alkalmazott madárinfluenza gyanúja miatt élő baromfikat takarít el egy szabad piacon Beihai városában, Kínában, 2017. március 17-én. Fotó: Imaginechina/AFP | Rong Kao)

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.