Madárinfluenza-vírussal fertőzött rókákat találtak Párizs közelében

Madárinfluenza-járványt jelentett Franciaország vörös rókák körében Párizstól keletre, közölte kedden az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH).

2023. március 7., 17:35

Szerző:

A vírus emlősökre történő átterjedése egyre nagyobb aggodalmat okoz világszerte.


Miután három elhullott rókát találtak egy természetvédelmi területen Meaux-ban, közel ahhoz a helyhez, ahol sirályok pusztultak el, az egyik rókán tesztet végeztek, és beigazolódott, hogy az állat pusztulását az erősen fertőző H5N1 vírus okozta – közölte a WOAH a francia hatóságokra hivatkozva.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) februárban aggasztónak nevezte a madárinfluenza-helyzetet, miután a közelmúltban megnőtt a fertőzések száma madarak és emlősök körében. Hozzátette, hogy a globális kockázat szempontjából vizsgálja felül a legújabb fejleményeket, így a H5N1 vírus emberre történt átterjedését Kambodzsában.


A madárinfluenza tavaly világszerte terjedt, több mint 200 millió szárnyas pusztulását, a tojásárak égbe szökését és egyes kormányoknál az emberre való átterjedéssel kapcsolatos aggodalmakat kiváltva.


A vírus december végén egy macskát fertőzött meg Franciaországban.


A vírust Spanyolországban vidramenyétekben, Nagy-Britanniában vidrákban, Peruban oroszlánfókákban, az Egyesült Államokban szürkemedvékben fedezték fel.

(Fotó: Kovács Attila/MTI)