Véget ért a mentsük meg a méheket és a gazdákat petíció

Több mint egy millióan írták alá Európa szerte. 

2021. október 1., 15:58

Szerző:

„Több mint egymillió európai szorgalmazza a méhek védelmét és a rovargyilkos "növényvédő" szerek kivezetését”- áll a Magyar Természetvédők Szövetségének közleményében.  „A Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” egy olyan európai polgári kezdeményezés volt, amely azt támogatta, hogy egy olyan mezőgazdasági struktúrát alakítsanak ki, amely beporzóbarát, illetve törekszik a természettel harmóniában élő gazdálkodásra.

„Amennyiben az Európai Bizottság érvényesnek minősíti a kezdeményezést, mind a  Bizottságnak mind az Európai Parlamentnek válaszolnia kell a polgárok követelésére, amely szorgalmazza a szintetikus "növényvédő" szerek kivezetését és egy beporzóbarát, környezetbarát mezőgazdaság támogatását” - tette hozzá a petíciót támogató magyar természetvédelmi szervezet. 

A petíciónak három fő követelése volt:  a szintetikus növényvédőszerek európai felhasználásának 80%-os csökkentése 2030-ig és használatuk teljes felszámolása 2035-re, illetve  intézkedések a biológiai sokféleség helyreállítására a mezőgazdasági területeken, továbbá jelentős támogatás biztosítása a gazdák számára az agroökológiára történő átálláshoz. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a kezdeményezés egyértelmű üzenetet és akaratot fejezett ki az Európai Unió felé.

 „Az unió lakossága támogatja az Európai Zöld Megállapodásban a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket, de az abban szereplő 50%-os csökkentésnél többet szeretnének, mert a tudósok szerint az nem elegendő a biológiai sokféleség összeomlásának megelőzéséhez. A szintetikus növényvédő szerek nélküli mezőgazdaság 15 éven belüli elérése kell, hogy legyen a cél”- tette hozzá Éger Ákos a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke. 

(Kiemelt kép: Méh virágport gyűjt napraforgóról Csikóstőttős határában 2021. július 12-én. Fotó: Varga György/MTI)