Marad a lúgos orvos 11 éves börtönbüntetése, a Kúria szerint ugyanis nem sérült a jogorvoslati joga

2020. július 1., 14:17

Szerző:

A Kúria megállapítása szerint nem sérült a barátnőjét lúggal leöntő orvos fellebbezéshez való joga - közölte Kónya István, a legfőbb bírói fórum elnökhelyettese szerdán sajtótájékoztatón.

Kónya István a Kúria elmúlt féléves tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy befejezték az Alkotmánybíróság (Ab) által előírt felülvizsgálatot és megállapították, hogy a bíróság alkalmazta átmeneti rendelkezés nem üresítette ki a vádlott másodfokú fellebbezésének valós jogi tartalmát.

Ez azt jelenti, hogy

marad Bene Krisztián a börtönben, és nem változik a 11 éves börtönbüntetése sem.

Az Ab februárban döntött arról, hogy alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény egyik átmeneti rendelkezése, amelyet a Kúria harmadfokú eljárásában alkalmazott. Ugyanis a bírósági eljárás alatt megváltozott szabályok kizárták az indítványozó által már benyújtott, az előző törvény által megengedett másodfellebbezés – a másodfokú döntés elleni rendes jogorvoslat – elbírálását a konkrét ügyben. Ezért az Ab megsemmisítette a támadott rendelkezést, és elrendelte a jogerős bírói döntéssel lezárt eljárás felülvizsgálatát.

Az Ab nem foglalt állást a bírói döntés érdemi részéről.

Kónya István hangsúlyozta: döntésében az Ab egy törvényi rendelkezés és nem bírósági határozat alkotmányellenességét mondta ki. Nem határozott tehát arról, hogy az alapügyben a rendes bíróságok által hozott bármely határozatot hatályon kívül kellene helyezni, vagy meg kellene semmisíteni.

A Kúriának választ kellett adnia arra, hogy az átmeneti szabály mellőzése eltérő érdemi döntést eredményezett volna, vagy sem, és arra jutott, nem hozott változást a döntésben az átmeneti szabály mellőzése.

A volt barátnője altestét lúggal leöntő orvos büntetőügyében 2018 nyarán hirdetett jogerős harmadfokú ítéletet a Kúria: az orvost 11 év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától.

Arról a 168 Óra számolt be elsőként, hogy Bene Krisztián alkotmányjogi panaszt nyújtott be. Állítása szerint „helyrehozhatatlan és súlyos károkat” okoz neki a helyzet fenntartása, vagyis a kiszabott büntetés. Bene Krisztián azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítsék meg a jogerős ítéletet, az ügyet pedig tárgyalja újra a harmadfok. A beadvány szerint Bene Krisztiánt megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától. Arra hivatkozott, hogy miközben zajlott az ügye, életbe lépett az új büntetőeljárási törvény. A régi szerint még lehetett beadni jogorvoslati kérelmet, az új szerint már nem.

Az eljárás adatai szerint az akkor kórházigazgatóként dolgozó férfi 2013. március 12-én reggel az arcát eltakaró biciklis sisakban volt szeretőjének lakására ment. Megkötözte a nőt, altatót, nyugtatót adott be neki, majd levetkőztette és a fürdőkádban maró anyagot öntött az altestére. A lúg másod- és harmadfokú égési sérüléseket, életveszélyt okozott, a sérülések több korrekciós műtét után is maradandóak.

Az elítélt orvos jelenleg jogerős szabadságvesztését tölti.